Skip to main content

Δείτε πώς οι μαύρες τρύπες κάνουν… σπαγγέτι τα άστρα (βίντεο)

Η πρώτη προσομοίωση της απορρόφησης ύλης από τα μυστηριώδη κοσμικά τέρατα.

Είναι γνωστό πώς όταν ένα διαστημικό σώμα και γενικότερα οποιουδήποτε είδους κοσμική δομή και ύλη πέσει στα βαρυτικά δίχτυα μιας μαύρης τρύπας είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θα συμβεί το… μοιραίο για το άτυχο κοσμικό σώμα.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν κάποια από τα φαινόμενα που προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη μια μαύρης τρύπας σε άλλα κοσμικά σώματα. Ένα από αυτά είναι η αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει συλλάβει.

Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν η μαύρη τρύπα να μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει. Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια μελέτη για το φαινόμενο της σπαγγετοποίησης στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις οι οποίες όπως υποστηρίζουν είναι οι πρώτες που παρουσιάζουν με λεπτομέρεια αυτό το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Τι συμβαίνει

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ανακαλύψαμε ότι το 1% της ύλη που πέφτει στη μαύρη τρύπα παράγει τόση θερμότητα ώστε να τροφοδοτεί μια εξαιρετικά ισχυρή και σχεδόν σφαιρική εκροή ύλης. Η μαύρη τρύπα όμως όπως φαίνεται δεν μπορεί να απορροφήσει απότομα μεγάλες ποσότητες ύλης και ότι δεν… καταπίνει το απομακρύνει, το εκτοξεύει μακριά. Οι νέες προσομοιώσεις αποκαλύπτουν γιατί τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο μοιάζει με ένα γιγάντιο άστρο μεγέθους όσο το ηλιακό μας σύστημα το οποίο διαστέλλεται με σχετικά μικρή ταχύτητα αλληλεπιδρώντας με τις βαρυτικές δυνάμεις της μαύρης τρύπας γεγονός που επιβεβαιώνει την κρατούσα θεωρία για τη λειτουργία των μαύρων τρυπών» αναφέρει ο Ντάνιελ Πράις, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Naftemporiki.gr