Skip to main content

Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νερό από το χώμα της Σελήνης

πηγή φωτό (NASA)

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο στη μόνιμη παρουσία ανθρώπων στο φεγγάρι.

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος που έφερε πίσω η κινεζική αποστολή Chang’e-5 το 2020 σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι άνθρωποι ανέσυραν σεληνιακά δείγματα εδώ και 44 χρόνια.

Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν ότι τα ορυκτά σε αυτό το «χώμα του φεγγαριού» περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς,.

«Μετά από τρία χρόνια εις βάθος έρευνας και επαναλαμβανόμενης επαλήθευσης, ανακαλύφθηκε μια ολοκαίνουργια μέθοδος χρήσης σεληνιακού εδάφους για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική βάση σχεδιασμού για την κατασκευή μελλοντικών σεληνιακών επιστημονικών ερευνητικών σταθμών και διαστήματος. σταθμούς» ανακοίνωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πόσιμο νερό

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στη προσπάθεια μόνιμης εγκατάσταση του ανθρώπου στη Σελήνη και στη κούρσα για την κατάκτηση της που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με την Κίνα να έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Ρωσία για τη δημιουργία τα επόμενα χρόνια μιας μεγάλης επανδρωμένης βάσης στο φεγγάρι σε ένα εγχείρημα στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής πολλές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα, η Νότιος Αφρική και το Πακιστάν.

Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο, ένας τόνος σεληνιακού εδάφους θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 51-76 κιλά νερού, που ισοδυναμεί με περισσότερα από εκατό μπουκάλια νερού των 500 ml ή την ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού 50 ατόμων, ανέφερε ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

Naftemporiki.gr