Skip to main content

Space X – Boeing σημειώσατε 1: Η εταιρεία του Μασκ θα φέρει πίσω στη Γη τους αστροναύτες της NASA

Η επιστροφή τους θα γίνει την επόμενη χρονιά με το Crew Dragon - Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του Starliner

Δύο αστροναύτες που σταθμεύουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις αρχές Ιουνίου θα επιστρέψουν με τη SpaceX αντί με το Starliner της Boeing που τους μετέφερε εκεί.

Ο υπεύθυνος της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανακοίνωσε την απόφαση, εξηγώντας ότι οι αστροναύτες Μπάρι Γουίλμορ και Σουνίτα Γουίλιαμς θα παραμείνουν σε τροχιά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Boeing, η οποία έχει δαπανήσει χρόνια στην ανάπτυξη του οχήματος Starliner που μετέφερε τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό στις 6 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τον σταθμό, αρκετοί προωθητές βγήκαν εκτός λειτουργίας προσωρινά και οι μηχανικοί εντόπισαν επιπλέον διαρροές ηλίου στο σύστημα πρόωσής της. Τις εβδομάδες που πέρασαν, η NASA και η Boeing ήταν σε οξεία αντιπαράθεση για αυτά τα προβλήματα, προσπαθώντας να καθορίσουν εάν θα αποτελούσαν απειλές κατά την επαναφορά των αστροναυτών στη Γη.

NASΑ: Παγιδευμένοι στο διάστημα για άλλους οκτώ μήνες μπορεί να μείνουν οι αστροναύτες του Starliner

8 μήνες στο διάστημα

Η απόφαση να φέρει η SpaceX του Έλον Μασκ πίσω τους Γουίλμουρ και Γουίλιαμς σημαίνει ότι και οι δύο θα περάσουν περίπου οκτώ μήνες συνολικά στον ISS. Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας είχαν αρχικά προγραμματίσει για μια οκταήμερη αποστολή που επικεντρώθηκε στη δοκιμή του Starliner και κάποια στιγμή μίλησαν για την επιστροφή τους στη Γη στα μέσα Ιουνίου.

Ο Μαρκ Νάπι, αντιπρόεδρος της Boeing που επιβλέπει το project Starliner, είπε το Σάββατο σε ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους της εταιρείας  ότι η απόφαση δεν ήταν αυτή που ήλπιζαν.

Η Boeing έχει πει προηγουμένως ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν η εταιρεία και η NASA σχετικά με τις προκλήσεις του Starliner έδειξαν ότι το όχημα ήταν αρκετά ασφαλές για να πραγματοποιήσει την πτήση της επιστροφής και με τους δύο αστροναύτες.

O Ελον Μασκ «υπογράφει» τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο με επαναστατική τεχνολογία (βίντεο)

Ο Νάπι τόνισε ακόμη ότι η Boeing είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη του νέου σχεδίου της NASA.

«Η απόφαση δεν ήταν αυτή που ελπίζαμε. Αλλά η εστίαση παραμένει πρώτα και κύρια στην ασφάλεια του πληρώματος και του διαστημικού σκάφους», είπε ο υπεύθυνος της Boeing.

Οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς είναι βετεράνοι του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν δοκιμάσει στρατιωτικά αεροσκάφη και έχουν ταξιδέψει στο διάστημα στο παρελθόν. Είπαν ότι δεν έχουν πρόβλημα με το να περάσουν περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν στον σταθμό, αν και ορισμένοι πρώην αστροναύτες της NASA προειδοποίησαν ότι η παρατεταμένη, απρογραμμάτιστη παραμονή στον σταθμό μπορεί να είναι δύσκολη.

Τον Φεβρουάριο η επιστροφή του Crew Dragon

Η παραμονή των αστροναυτών στις εγκαταστάσεις θα εκτείνεται πλέον στα δύο τρίτα του έτους, με αμφότερους να εντάσσονται σε ένα πλήρωμα δύο ατόμων που η SpaceX πρόκειται να οδηγήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβριο. Το όχημα της SpaceX, που ονομάζεται Crew Dragon, θα επιστρέψει στη Γη τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η απόφαση της NASA να μην επιτρέψει στην Boeing να προσπαθήσει να επαναφέρει τους δύο αστροναύτες αναμένεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Starliner.

Η Boeing εργάζεται στο όχημα για περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέροντας ζημίες άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από καθυστερήσεις που οφείλονται σε προκλήσεις λογισμικού, προβλήματα στις βαλβίδες και σε άλλα συστήματα του διαστημικού σκάφος.