Skip to main content

Δημιουργήθηκαν… αόρατες μπαταρίες που θα τροφοδοτούν νανορομπότ τα οποία θα εισβάλουν στο σώμα μας για να μας γιατρεύουν

πηγή φωτό. (Michael Strano, et al)
Καλλιτεχνική απεικόνιση των μπαταριών που ανέπτυξαν οι ερευνητές στο ΜΙΤ

Το σύστημα λειτουργεί με το οξυγόνο που υπάρχει στο περιβάλλον του

Ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ανέπτυξε μια μπαταρία μεγέθους όσο μια ανθρώπινη τρίχα η οποία θα τροφοδοτεί ρομπότ μεγέθους όσο ένα ανθρώπινο κύτταρο.

Η μπαταρία ψευδαργύρου-αέρα συλλαμβάνει οξυγόνο από το περιβάλλον της και οξειδώνει ελάχιστες ποσότητες ψευδαργύρου, μια αντίδραση που μπορεί να δημιουργήσει έως και 1 βολτ. Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτήσει αντικείμενα όπως αισθητήρες ή ένα μικροσκοπικό ρομποτικό βραχίονα που θα μπορεί να ανυψώνεται και να χαμηλώνει για να μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο όπως για παράδειγμα, ινσουλίνη απευθείας στα κύτταρα ενός ατόμου με διαβήτη.

Ενώ τα ρομπότ μεγέθους κυττάρου έχουν προταθεί εδώ και καιρό για να μεταφέρουν φάρμακα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο σώμα ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν ενέργεια για να κινούνται και να λειτουργούν αποτελεί ένα… πονοκέφαλο για την επιστημονική κοινότητα που προσπαθεί να αναπτύξει νέες επαναστατικές τεχνολογίες που να υποστηρίξουν αυτά τα ρομποτικά συστήματα.

Μαριονέτες

Πολλά σύγχρονα σχέδια χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει είτε να εκτίθενται στο φως του Ήλιου είτε να ελέγχονται από δέσμες λέιζερ. Αλλά κανένα από τα δύο δεν διεισδύει μακριά στο σώμα, περιορίζοντας πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν τέτοια ρομπότ, που ονομάζονται «μαριονέτες», επειδή πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένα με αυτήν την πηγή φωτός σαν μια χορδή μαριονέτας.

«Τα συστήματα μαριονέτας δεν χρειάζονται πραγματικά μπαταρία επειδή παίρνουν όλη την ενέργεια που χρειάζονται από εξωτερική πηγή. Αλλά αν θέλετε ένα μικρό ρομπότ να μπορεί να μπαίνει σε χώρους στους οποίους δεν θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση διαφορετικά πρέπει να έχει μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας. Η μπαταρία είναι απαραίτητη για κάτι που δεν πρόκειται να έχει επαφή με τον έξω κόσμο» », αναφέρει ο Μάικλ Στράνο χημικός μηχανικός στο MIT, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Science Robotics»

Η νέα μπαταρία είναι από τις μικρότερες που έχουν εφευρεθεί ποτέ. Το 2022, ερευνητές στη Γερμανία περιέγραψαν μια μπαταρία μεγέθους χιλιοστού που μπορεί να χωρέσει σε ένα μικροτσίπ. Η μπαταρία του Strano και της ομάδας του είναι περίπου 10 φορές μικρότερη, με μήκος μόλις 0,1 χιλιοστά και πάχος 0,002 χιλιοστά. Η μέση ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος περίπου 0,1 χιλιοστό.

Naftemporiki.gr