Skip to main content

O Ελον Μασκ «υπογράφει» τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο με επαναστατική τεχνολογία (βίντεο)

πηγή φωτό. (Polaris)

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η αποστολή Polaris Dawn της SpaceX

Η προσπάθεια της Space X για τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια δοκιμή πρωτοποριακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων λεπτών διαστημικών στολών και καμπίνας χωρίς αεραγωγό, σε μια από τις πιο επικίνδυνες αποστολές μέχρι τώρα για τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.

Ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ένας συνταξιούχος πιλότος στρατιωτικού μαχητικού και δύο υπάλληλοι της Space X πρόκειται να εκτοξευθούν την Τρίτη με ένα τροποποιημένο σκάφος Crew Dragon, πριν ξεκινήσουν έναν 20λεπτο διαστημικό περίπατο στο Διάστημα δύο ημέρες αργότερα. Μέχρι τώρα η παρουσία και δραστηριότητα ανθρώπων στο στο διαστημικό κενό έχει γίνει μόνο από αστροναύτες κρατικών διαστημικών υπηρεσιών.

Το σκάφος της πενθήμερης αποστολής της Space X με την ονομασία Polaris Dawn θα κινείται σε μια τροχιά που θα το φέρνει σε απόσταση από 190 ως περίπου χίλια χλμ. μακριά από τη Γη. Η προσπάθεια για τον διαστημικό περίπατο θα γίνει σε απόσταση 700 χλμ. από τον πλανήτη μας. Ανάμεσα στα άλλα η αποστολή θα δοκιμάσει και νέες προηγμένες τεχνολογίες δορυφορικών επικοινωνιών με χρήση λέιζερ.

Ποιοί, πώς και που

Η αποστολή έχει χρηματοδοτηθεί από τον Τζάρεντ Άιζάακμαν ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4 που θα είναι μέλος του πληρώματος. Έχει αρνηθεί να κάνει γνωστό το ποσό που έδωσε στην Space X  αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Μαζί του θα είναι ο πιλότος της αποστολής Σκότ Ποτίτ, ένας συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και οι υπάλληλοι της Space X Σάρα Γκίλις και Άννα Μένον που είναι ανώτεροι μηχανικοί της εταιρείας.

Για τη Space X, η οποία έχει πρωτοπορήσει σε φθηνούς, επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και ακριβές ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις, η αποστολή είναι μια ευκαιρία για την προώθηση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Σελήνη και τον Άρη.

Μακριά έξω από την προστατευτική φυσαλίδα της ατμόσφαιρας της Γης, τα ηλεκτρονικά και η θωράκιση στο Crew Dragon και στις διαστημικές στολές θα δοκιμαστούν καθώς περνούν από πριοχές της ζώνης Van Allen, μια περιοχή όπου φορτισμένα σωματίδια που ρέουν κυρίως από τον Ήλιο μπορούν να διαταράξουν τα ηλεκτρονικά των δορυφόρων και να επηρεάσουν τον την υγεία του ανθρώπου.

Naftemporiki.gr