Η ραγδαία εξέλιξη στο τομέα της ρομποτικής είχε οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην εμφάνιση διαφόρων ρομπότ που εκτελούν διαφόρων ειδών εργασίες. Ο Ελον Μασκ θέλησε να εντάξει και αυτόν τον τομέα στη πλούσια ατζέντα των δραστηριοτήτων του και μέσω της Tesla παρουσίασε πριν από ένα χρόνο το Optimus, ένα ανδροειδές που σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγιστάνα μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς τρόπους είτε ως βιομηχανικός εργάτης είτε ως οικιακός βοηθός. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε στους μετόχους της Tesla ότι σκοπεύει να κατασκευάσει άμεσα χιλιάδες τέτοια ανδροειδή γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην τιμή της μετοχής της εταιρείας.
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν το ανδροειδές του Μασκ θα έχει την ίδια εμπορική επιτυχία με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla αλλά είναι σίγουρο ότι έχει δίκιο στο ότι τα ανδροειδή-εργάτες είναι μια νέα δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην όποια όπως φαίνεται θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση η Κίνα η οποία παρεπιπτόντως απέκτησε κυρίαρχη θέση και στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ανταγωνιζόμενη την Tesla και θέλει τώρα να κάνει το ίδιο και με τα ανδροειδή.
Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ που διεξάγεται στο Πεκίνο, περισσότερες από 20 κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν ανδροειδή σχεδιασμένα να λειτουργούν σε εργοστάσια και αποθήκες. Μάλιστα τα ρομπότ αυτά αποτελούνται από εξαρτήματα και υλικά που προέρχονται από την Κίνα παρέχοντας έτσι υψηλό ποσοστό αυτονομίας σε αυτή τη νέα βιομηχανία που δημιουργείται στον ασιατικό γίγαντα.
Η συνταγή
Η τακτική που ακολουθείται στην Κίνα για τα ανδροειδή είναι παρόμοια με αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δηλαδή κρατική υποστήριξη, ανελέητος ανταγωνισμός τιμών εξαιτίας πλήθους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και μια μεγάλη αλυσίδα εφοδιασμού.
«Η βιομηχανία ανδροειδών της Κίνας επιδεικνύει σαφή πλεονεκτήματα στην ενοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις δυνατότητες μαζικής παραγωγής», δήλωσε ο Άρτζεν Ράο, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών LeadLeo που εδρεύει στην Κίνα. Η προσπάθεια της ρομποτικής υποστηρίζεται από το κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την ανάπτυξη «νέων παραγωγικών δυνάμεων» στην τεχνολογία κάτι που αναφέρεται και στα διαφημιστικά φυλλάδια του συνεδρίου ρομποτικής.
Η πόλη του Πεκίνου δημιούργησε ένα ταμείο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ρομποτική τον Ιανουάριο, ενώ η Σαγκάη ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βιομηχανία ανδροειδών.
Τα ρομπότ που παρουσιάζονται αυτή την εβδομάδα προέρχονται από ορισμένους από τους ίδιους εγχώριους προμηθευτές που οδήγησαν στο κύμα εταιρειών ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών μπαταριών και αισθητήρων. Η Goldman Sachs προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η ετήσια παγκόσμια αγορά ανδροειδών θα φτάσει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035.
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παρουσιάζονται και ανδροειδή που μιμούνται την ανθρώπινη όψη, φωνή και κινήσεις δείχνοντας ότι το μέλλον που παρουσιάζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Blade Runner είναι πλέον κάτι περισσότερο από πολύ κοντινό.
Naftemporiki.gr