Skip to main content

Νέα ευρήματα ενισχύουν την εικόνα των ευφυών Νεάντερταλ

Είχαν αναπτύξει έξυπνους τρόπους προσαρμογής στο περιβάλλον που ζούσαν

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι Νεάντερταλ ζούσαν κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ενώ υπήρχε περιορισμένη παρουσία τους σε περιοχές της κεντρικής και νοτιοδυτικής Ασίας. Η συνύπαρξη με τον σύγχρονο άνθρωπο όταν πληθυσμοί του άρχισαν να εγκαταλείπουν την αφρικανική ήπειρο δεν ευνόησε τους Νεάντερταλ οι πληθυσμοί των οποίων άρχισαν με ταχύ ρυθμό να μειώνονται ώσπου πριν από περίπου τριάντα χιλιάδες έτη εξαφανίστηκαν χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η αιτία αυτής της εξαφάνισης.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι Νεάντερταλ παρά το γεγονός ότι είχαν καταφέρει να επιβιώνουν για εκατοντάδες χιλιάδες έτη κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν ένα «άγριο» χαμηλής νοημοσύνης και ικανοτήτων ανθρώπινο είδος. Τα τελευταία χρόνια πλήθος ευρημάτων και μελετών έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα δείχνοντας ότι αυτό το συγγενικό μας είδος (θεωρούνται ξαδέλφια μας) είχε περισσότερο… μυαλό από όσο πιστεύαμε και γενικότερα είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό πολύ πιο προηγμένο από όσο φαινόταν με βάση τα παλαιότερα δεδομένα.

Όλα τα διαθέσιμα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι οι τελευταίοι πληθυσμοί Νεάντερταλ έζησαν πριν από περίπου τριάντα χιλιάδες έτη στην ιβηρική χερσόνησο. Ανασκαφές σε σπήλαια και λίθινα καταφύγια που έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν Νεάντερταλ έχουν αποκαλύψει περίπου 29 χιλιάδες αντικείμενα όπως εργαλεία, οστά ζώων κ.α.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) μελέτησε παλαιότερα και νέα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στη περιοχή Abric Pizarro τα οποία έχουν ηλικία 100 χιλιάδων ως 65 χιλιάδες ετών δηλαδή την εποχή που σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία στην ευρωπαϊκή ήπειρο ζούσαν αποκλειστικά Νεάντερταλ αφού ο σύγχρονος άνθρωπος (δηλαδή εμείς) έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν από περίπου 45 χιλιάδες έτη.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science» αναφέρει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ ήταν επιδέξιοι και έξυπνοι κυνηγοί. Όπως φαίνεται τα μακρινά μας ξαδέλφια σχεδίαζαν τα γεύματά τους με βάση το περιβάλλον και ανέπτυξαν εργαλεία ειδικά για τη θανάτωση μεγάλων ζώων όπως οι βίσονες ή μικρότερα όπως τα κουνέλια. «Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους, αμφισβητώντας τη φήμη των χαμηλού νοητικού επιπέδου ανθρώπων των σπηλαίων και ρίχνοντας φως στις δεξιότητές τους επιβίωσης και κυνηγιού» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι χάρτες

Η ομάδα δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη για να σχεδιάσει πού βρέθηκε κάθε αντικείμενο στις ανασκαφές επιτρέποντάς τους να ερμηνεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανή σχέση κάθε εργαλείου και γεύματος των Νεάντερταλ μεταξύ τους.

«Σχεδιάζουμε τρισδιάστατα κάθε αντικείμενο μεγαλύτερο από ένα έως δύο εκατοστά. Αυτό κάνει το έργο μας χρονοβόρο και ανασκάπτουμε μερικές από αυτές τις τοποθεσίες για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά πραγματοποιείται μια πραγματικά μοναδική και ακριβή καταγραφή τοποθεσιών και αντικειμένων. Μας ενδιαφέρει πώς συνδέονται μεταξύ τους τα διαφορετικά δεδομένα από πέτρινα εργαλεία μέχρι οστά και εστίες. Αυτή η πιο ενδελεχής ανασκαφή δίνει στους αρχαιολόγους πληροφορίες για το πώς ζούσαν οι Νεάντερταλ και πόσο καιρό βρίσκονταν σε μια περιοχή. Δεν είναι μόνο τα μεμονωμένα υλικά που μας δίνουν ενδείξεις αλλά και το πού ακριβώς βρίσκονται σε σχέση με άλλα υλικά κάτι που μας βοηθά να καταλάβουμε πώς και πότε οι Νεάντερταλ επισκέπτονταν αυτές τις τοποθεσίες. Εγκαταστάθηκαν εκεί ή απλώς περνούσαν;» εξηγεί ο Δρ. Σάμπερ Κάρο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr