Skip to main content

Δείτε την εντυπωσιακή έκρηξη πυραυλικού κινητήρα σε διαστημοδρόμιο της Βρετανίας (βίντεο)

Πρόκειται για μια αποτυχημένο δοκιμή κάθετης εκτόξευσης

Ένας κινητήρας πυραύλων εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής στο διαστημοδρόμιο SaxaVord στη Σκωτία, το οποίο πέρυσι έγινε η πρώτη αδειοδοτημένη τοποθεσία εκτόξευσης κάθετων πυραύλων στη Βρετανία. Τα πλάνα δείχνουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε μια από τις εξέδρες εκτόξευσης και την μεγάλη έκρηξη που ακολουθεί.

Το σημείο είχε εκκενωθεί πριν από τη δοκιμή και κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις το SaxaVord και η γερμανική εταιρεία Rocket Factory Augsburg (RFA) που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα που δοκιμάζονται στο διαστημοδρόμιο.

«Αυτό ήταν ένα τεστ και οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό προβλημάτων πριν από το επόμενο στάδιο. Θα συνεργαστούμε με την RFA για να κατανοήσουμε και να μάθουμε από τις αιτίες και να τους υποστηρίξουμε καθώς προχωρούν στην επόμενη φάση της προετοιμασίας τους» ανέφερε εκπρόσωπος του SaxaVord.

Η RFA είπε ότι προσπαθούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες για να επιλύσει το τι συνέβη μετά από μια «ανωμαλία» κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μια από τις πολλές δοκιμές που έγιναν πριν από την εκτόξευση.

Η διαστημική βιομηχανία

Το SaxaVord που σχεδιάζει να γίνει η πρώτη βρετανική εγκατάσταση που θα πραγματοποιήσει κάθετη εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα έλαβε μια βασική άδεια ασφαλείας από τις ρυθμιστικές αρχές τον Απρίλιο, ανοίγοντας το δρόμο για εκτόξευση αργότερα φέτος.

Η διαστημική αγορά προβλέπεται να έχει αξία πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 καθώς εταιρείες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να αναπτύξουν δεκάδες χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους ενώ αναπτύσσονται δυναμικά και άλλοι εμπορικοί τομείς όπως ο διαστημικός τουρισμός ενώ επεκτείνεται η επιστημονική διαστημική δραστηριότητα και παράλληλα έχει ξεκινήσει η κούρσα της κατάκτησης της Σελήνης και του Άρη με επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία μόνιμης διαμονής βάσεων.

Naftemporiki.gr