Skip to main content

Η Ερυθρά θάλασσα θα γεμίσει με «ιπτάμενα μίνι γιοτ» (βίντεο)

πηγή φωτό. (Candela)

Εντυπωσιακά σκάφη με υδροπτέρυγες θα πραγματοποιούν σε λίγους μήνες δρομολόγια

Η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε ένα στόλο από οκτώ ηλεκτροκίνητα σκάφη με υδροπτέρυγες που κατασκευάζει η Σουηδική εταιρεία Candela. Πρόκειται για το P-12 ένα σκάφος που προορίζεται από τους Σαουδάραβες για να καλύπτει το θαλάσσιο τουριστικό δίκτυο που πιστεύουν ότι θα αναπτυχθεί στη φουτουριστική πόλη NEOM που χτίζει η κυβέρνηση της χώρας στη καρδιά της ερήμου.

«Σε αντίθεση με τα συμβατικά τουριστικά σκάφη που κινούνται με μικρές ταχύτητες και είναι  ενεργειακά αναποτελεσματικά το Candela P-12 είναι μια μικρότερη και ταχύτερη μονάδα, που επιτρέπει πολύ πιο συχνές αναχωρήσεις και ταχύτερα ταξίδια για τους επιβάτες», λέει ο Γκουστάβ Χάσελσκογκ.

Το P-12 είναι το τέταρτο μοντέλο στον στόλο της Candela, μετά τα C-7, C-8 και P-8 Voyager. Το μηδενικών εκπομπών ρύπων σκάφος «πετά» πάνω από τα κύματα χρησιμοποιώντας υδροπτερύγια καθοδηγούμενα από υπολογιστή που ρυθμίζονται 100 φορές το δευτερόλεπτο για να εξασφαλίσουν ομαλότητα και σταθερότητα. Η εταιρεία λέει ότι το σκάφος χρησιμοποιεί 80 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά πλοία μεταφοράς και θα εκπέμπει 97,5 τοις εκατό λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του από ένα παραδοσιακό πετρελαιοκίνητο σκάφος του ίδιου μεγέθους.

Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει τριάντα επιβάτες, αναπτύσσει ταχύτητες 30 κόμβων (περίπου 60 χλμ./ώρα.) και μπορεί να καλύπτει με μια φόρτιση αποστάσεις περίπου 75 χλμ. με τους ιθύνοντες της NEOM να λένε ότι το σκάφος θα λειτουργεί ως ένα είδος μίνι γιοτ για τους επισκέπτες της πόλης.

Η πόλη

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κατασκευάσει σε μια βορειοδυτική περιοχή της χώρας μια πόλη βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η πόλη έχει ονομαστεί NEOM και το σχέδιο είναι να μην διαθέτει δρόμους και αυτοκίνητα και γενικότερα να λειτουργεί ενεργειακά αλλά και σε κάθε της πτυχή με τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον. Το εγχείρημα θεωρείται ως μια προσπάθεια απεξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από τα ορυκτά καύσιμα αν και εξακολουθεί να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Η πόλη αυτή δημιουργείται στην βορειοδυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, ξεκινά από μια ορεινή περιοχή και θα καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο η πόλη έπρεπε στο βασικό της τουλάχιστον κορμό να είναι έτοιμη αλλά διαφόρων εμπόδια έχουν καθυστερήσει αρκετά την πρόοδο των εργασιών με αποτέλεσμα να διαρρέεται ότι διάφοροι τομείς και υπηρεσίες που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό δεν θα υλοποιηθούν ενώ επίσης υπάρχουν αυξανόμενες αντιδράσεις τόσο για το έργο αυτό κάθε αυτό όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες υλοποιείται.

Naftemporiki.gr