Skip to main content

Γη και Σελήνη παίζουν σήμερα πινγκ πονγκ με ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο για να το στείλουν να εξερευνήσει το Δία (βίντεο)

πηγή φωτό Airbus

Το σκάφος θα πάρει πορεία προς τον πλανήτη εκμεταλλευόμενο βαρυτικές αλληλεπιδράσεις

Τον Απρίλιο του 2023 εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας ο πύραυλος που μετέφερε το σκάφος της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στο Δία σε οκτώ χρόνια με στόχο να εξερευνήσει το γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος καθώς και τα παγωμένα φεγγάρια του, Γανυμήδη, Καλλιστώ και Ευρώπη.

Οι επιτελείς της αποστολής επέλεξαν ένα σύνθετο και υψηλού ρίσκου τρόπο για να μπορέσει το σκάφος να φτάσει στο γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος εξοικονομώντας με αυτή τη διαδικασία πολύτιμα καύσιμα.

Το σκάφος περιφέρεται εδώ και 16 μήνες γύρω από τη Σελήνη και χθες στη διάρκεια της εντυπωσιακής πανσελήνου πλησίασε το φυσικό μας δορυφόρο σε πολύ κοντινή απόσταση έτσι ώστε οι βαρυτικές δυνάμεις του φεγγαριού να το σπρώξουν δυνατά σε ένα σημείο όπου θα συναντήσει σήμερα Τρίτη τις βαρυτικές δυνάμεις της Γης οι οποίες με τη σειρά τους θα του δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να ταξιδέψει στον πλανήτη. Μάλιστα το σκάφος κατέγραψε εικόνες από το κοντινό του πέρασμα από τη Σελήνη σε απόσταση περίπου 750 χλμ. από την επιφάνεια της.

Οι πρωτιές και η εξερεύνηση

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Επίσης, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του αλλά και να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα του Δία υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό των τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Naftemporiki.gr