Skip to main content

Ρίξτε «γκλίτερ» στον Άρη για να γίνει κατοικήσιμος λέει ομάδα επιστημόνων

Μια νέα ιδέα από τον τομέα της γεωμηχανικής

Μπορεί η ανθρωπότητα να ονειρεύεται την αποίκηση στον Άρη και τεχνικά να είμαστε πρακτικά σχεδόν έτοιμοι να στείλουμε ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη όμως οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί δημιουργούν πολύ σοβαρά εμπόδια στην μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου στον πλανήτη.

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες για το που και το πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ασφαλείς κατοικίες και εγκαταστάσεις για τους ανθρώπους στον Άρη. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ειδικοί και μη όπως ο Αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ που θέλει μέσω της διαστημικής του εταιρείας (Space X) να δημιουργήσει αποικίες στον Άρη προτείνουν τρόπους δημιουργίας φιλικών στον άνθρωπο συνθηκών στον πλανήτη μέσω της γεωμηχανικής.

Με τον όρο γεωμηχανική περιγράφονται διάφοροι τρόποι τεχνητής γεωατμοσφαιρικής παρέμβασης σε τοπικό ή ακόμη και πλανητικό επίπεδο ώστε να μεταβληθούν κατά το επιθυμητό οι κλιματικές συνθήκες.

Εμφανίζονται συνεχώς καινούργιοι τρόποι τέτοιου είδους παρέμβασης οι οποίοι παραμένουν προς το παρόν στη σφαίρα του θεωρητικού αφού τόσο η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και κοστοβόρος αλλά επίσης πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιθανές παρενέργειες τέτοιων μεθόδων μπορεί να έχουν τελικά αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον ο πλανητολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Έντουιν Καϊτ παρουσιάζει ένα τρόπο γεωμηχανικής παρέμβασης στον Άρη για να τον καταστήσουμε φιλικό στην διαβίωση του ανθρώπου εκεί.

Τα σωματίδια

H μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη είναι μείον 65 βαθμοί Κελσίου περιβάλλον που όπως είναι φυσικό δεν είναι ευνοϊκό για τον άνθρωπο. Οι ερευνητές προτείνουν να ρίξουμε στην ατμόσφαιρα του Άρη μηχανικά σωματίδια όμοια σε μέγεθος με τα διαθέσιμα στο εμπόριο γκλίτερ.

Τα σωματίδια αυτά θα είναι κατασκευασμένα από σίδηρο ή αλουμίνιο και θα πέσουν στην ατμόσφαιρα ως αερολύματα για να παγιδεύουν τη διαφυγή θερμότητας και να διαχέουν το ηλιακό φως προς την επιφάνεια του Άρη. Η ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον Άρη για να αυξηθεί η θερμοκρασία της επιφάνειάς του κατά περίπου 28 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Αυτή η μεταβολή από μόνη της δεν θα έκανε αυτόματα τον Άρη φιλικό στους ανθρώπους αλλά οι ερευνητές που διατυπώνουν αυτήν την πρόταση το βλέπουν ως ένα δυνητικά εφικτό αρχικό βήμα.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η ιδέα της θέρμανσης του Άρη δεν είναι αδύνατη. Ελπίζουμε ότι το εύρημα μας ενθαρρύνει την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και το κοινό, να εξερευνήσουν αυτήν την ενδιαφέρουσα ιδέα», λέει η Σάμανεχ Ανσάρι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόις, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr