Skip to main content

Χρυσό μέσα στα ηλεκτρονικά σκουπίδια ψάχνει η Βρετανία

To Βασιλικό Νομισματοκοπείο επεξεργάζεται σε εργοστασιακή κλίμακα απόβλητα του ψηφιακού κόσμου

Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν σε ορισμένα τους εξαρτήματα διαφόρων ειδών πολύτιμα αλλά και σπάνια υλικά και μέταλλα. Για αυτόν το λόγο εδώ και χρόνια γίνονται τοπικού και ερασιτεχνικού κατά βάση επιπέδου προσπάθειες ανάκτησης αυτών των πολύτιμων υλικών στις χωματερές ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας (Royal Mint) με τo οποίο συνεργάζονται περισσότερες από 60 χώρες έχει κατασκευάσει ένα νέο μεγάλο εργοστάσιο στις εγκαταστάσεις του στο Llantrisant στην Ουαλία στο οποίο γίνεται αφαίρεση του χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η όλη διαδικασία γίνεται με ένα προηγμένο σύστημα αφαίρεσης του πολύτιμου μετάλλου από πλακέτες κυκλωμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών που έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.

Ο χρυσός αρχικά χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και αργότερα θα χρησιμοποιηθεί στη παραγωγή αναμνηστικών νομισμάτων. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, που περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από παλιά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι τηλεοράσεις, είναι ένα ταχέως αυξανόμενο πρόβλημα που μολύνει το περιβάλλον.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έως το 2030 θα πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια περισσότεροι από 80 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste). Η νέα μονάδα του Royal Mint θα επεξεργάζεται περίπου 4 χιλιάδες τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

Η διαδικασία

Στο εργοστάσιο σωροί από πλακέτες κυκλωμάτων αρχικά θερμαίνονται για να αφαιρεθούν τα διάφορα συστατικά τους. Στη συνέχεια, η σειρά των αποκολλημένων πηνίων, των πυκνωτών, των ακίδων και των τρανζίστορ κοσκινίζονται, ταξινομούνται, κόβονται σε φέτες αλλά και σε κύβους καθώς κινούνται κατά μήκος ενός ιμάντα. Οτιδήποτε έχει χρυσό μέσα παραμερίζεται.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι αστική εξόρυξη. Παίρνουμε ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από την κοινωνία και εξορύσσουμε τον χρυσό από αυτό το απόβλητο και αρχίζουμε να βλέπουμε την αξία σε αυτόν τον πεπερασμένο πόρο» αναφέρει Ίνγκα Ντόακ,  επικεφαλής βιωσιμότητας της Royal Mint.

Το σύστημα ταξινομεί και διαχωρίζει τα διάφορα μέρη των πλακών κυκλωμάτων Τα φορτωμένα με χρυσό κομμάτια πηγαίνουν σε μια χημική εγκατάσταση. Τοποθετούνται σε ένα χημικό διάλυμα που διοχετεύει τον χρυσό στο υγρό.

Αυτό στη συνέχεια φιλτράρεται, αφήνοντας πίσω του μια σκόνη. Φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθαρός χρυσός – χρειάζεται απλώς να θερμανθεί σε φούρνο για να μετατραπεί σε ένα αστραφτερό ψήγμα.

«Οι παραδοσιακές διαδικασίες ανάκτησης χρυσού είναι πολύ ενεργοβόρες και χρησιμοποιούν πολύ τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, ή πηγαίνουν σε χυτήρια υψηλής ενέργειας και βασικά καίγονται. Το πρωτοποριακό για εμάς είναι το γεγονός ότι αυτή η χημεία χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, σε πολύ χαμηλή ενέργεια, είναι ανακυκλώσιμη και τραβάει τον χρυσό πολύ γρήγορα», λέει ο Τζον Λέιτον, διευθυντής επιχειρήσεων του Βασιλικού Νομισματοκοπείου.

Οι αριθμοί

Στην όλη διαδικασία χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά απόβλητα της Βρετανίας που μέχρι τώρα αποστέλλονταν στο εξωτερικό αλλά τώρα παραμένουν στη χώρα και αξιοποιούνται με αυτό τον τρόπο.

Τέσσερις χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων θα πρέπει να παράγουν έως και 450 κιλά χρυσού, αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Αυτή η στροφή στον κλάδο των απορριμμάτων είναι μια μεγάλη αλλαγή για το Βασιλικό Νομισματοκοπείο  που είναι για περισσότερα από χίλια χρόνια ο επίσημος κατασκευαστής νομισμάτων της Βρετανίας.

Όμως, καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένας νέος τρόπος για την εταιρεία να βγάλει χρήματα και να σώσει θέσεις εργασίας.

«Χρειαζόμασταν να διαφοροποιηθούμε. Δεδομένου ότι τώρα χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι για την παραγωγή νομισμάτων, στην πραγματικότητα ήταν μια ιδανική ευκαιρία να μετακινηθούν οι άνθρωποι στην επεξεργασία ηλεκτρονικών απορριμμάτων ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους» εξηγεί η Αν Τζέσοπ διευθύνουσα σύμβουλος της Royal Mint.

Naftemporiki.gr