Skip to main content

Αστεροειδής πλησίασε τον Κρόνο και αυτός… θύμωσε και τον στέλνει σε εξορία έξω από το ηλιακό μας σύστημα

πηγή φωτό NASA

Ο πλανήτης εκτόξευσε κυριολεκτικά το διαστημικό βράχο για να ταξιδέψει στο γαλαξία μας

Είναι γνωστό ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των διαστημικών σωμάτων μεταξύ τους προκαλούν πολλών ειδών κοσμικά φαινόμενα και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις κινητήριο μοχλό της λειτουργίας και εξέλιξης του Σύμπαντος όπως για παράδειγμα οι συγκρούσεις/συγχωνεύσεις γαλαξιών.

Στο επίπεδο των πλανητικών συστημάτων όπως το δικό μας τέτοιου είδους βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανασυνθέτουν τη μορφή και δομή τους με πλανήτες να μετακινούνται από την αρχική θέση στην οποία σχηματίστηκαν μέσα στα συστήματα τους ή σε ορισμένες περιπτώσεις να υποχρεώνονται να τα εγκαταλείψουν και να μετατρέπονται στους αποκαλούμενους «περιπλανώμενους» πλανήτες οι οποίοι κυκλοφορούν σε ελεύθερη τροχιά στο γαλαξία.

Όπως είναι ευνόητο αν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να σπρώξουν ένα ολόκληρο πλανήτη όχι μόνο αλλάζοντας του θέση αλλά στέλνοντας τον μακριά από το σύστημα στο οποίο ανήκει μπορούν να μεταχειριστούν με ακόμη πιο «βίαιο» τρόπο ένα απλό διαστημικό βράχο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Research Notes of the AAS» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε ένα αστεροειδή ο οποίος είχε την ατυχία να πλησιάσει σε κοντινή απόσταση τον Κρόνο και ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την βαρυτική του ισχύ όχι απλά για να απομακρύνει από κοντά του το διαστημικό βράχο αλλά για να τον… τιμωρήσει που τον ενόχλησε.

Η ανακάλυψη

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο αστεροειδής που έλαβε την κωδική ονομασία A117uUD πλησίασε τον Κρόνο 2022 ο οποίος εκτόξευσε στην κυριολεξία τον αστεροειδή και τον στέλνει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 142 παρατηρήσεις του A117uUD με το ATLAS, ένα ρομποτικό σύστημα αστρονομικής έρευνας και ανίχνευσης μικρών σε μέγεθος αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη. Διαπίστωσαν ότι ο A117uUD κινείται με ταχύτητα 10,800 χλμ./ώρα σε μια πορεία που τον οδηγεί στην έξοδο του από το ηλιακό σύστημα.

Είναι μόλις ο δεύτερος αστεροειδής που εντοπίζεται να βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα. Ο πρώτος είναι ο κομήτης C/1980 E1 (Bowell) που εντοπίστηκε να έχει αυτή την πορεία πριν από 44 χρόνια γεγονός που υποδεικνύει ότι ίσως πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο αν και υπάρχουν αμέτρητοι αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα και πολλοί εξ αυτών πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση κάποιους από τους πλανήτες η βαρύτητα των οποίων επηρεάζει την τροχιά τους.

Naftemporiki.gr