Μετά την εμφάνιση και σαρωτική επιτυχία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων η βιομηχανία της τεχνολογίας άρχισε να προσθέτει… νοημοσύνη και σε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του σύγχρονου ανθρώπου κυρίως σε αντικείμενα που μεταφέρει μαζί του ή αντικείμενα που φοράει. Τα ρολόγια ήταν το πρώτο τέτοιο αντικείμενο με τα έξυπνα μοντέλα να κατακλύζουν την αγορά εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτοντας ολοένα και μεγαλύτερες δυνατότητες. Πολλών ειδών έξυπνα γυαλιά έχουν κάνει επίσης την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια.
Πριν από περίπου μια δεκαετία έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα έξυπνα αξεσουάρ όπως βραχιόλια, κολιέ και δαχτυλίδια με διαφόρων ειδών δυνατότητες όμως δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της αγοράς και η δημιουργία τέτοιων αντικειμένων έμεινε στο περιθώριο.
Όμως πριν από λίγους μήνες διάφορες εταιρείες ανάμεσα τους και κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Samsung ανακοίνωσαν ότι θα ρίξουν άμεσα στην αγορά έξυπνα δαχτυλίδια τα οποία στις πρώτες τους εκδοχές θα καταγράφουν προσωπικά και ειδικότερα ιατρικού χαρακτήρα δεδομένα. Πράγματι κυκλοφόρησαν τέτοιου είδους δαχτυλίδια κάποια εκ των οποίων ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και οι τιμές τους κυμαίνονται πέριξ ων 450-550 ευρώ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι και η Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της έξυπνο δαχτυλίδι.
Η βρετανική εταιρεία MuchBetter θέλει να φέρει επανάσταση στον συγκεκριμένο τομέα παρουσιάζοντας ένα δαχτυλίδι με το οποίο μπορεί ο κάτοχος του να κάνει πληρωμές και γενικά οικονομικές συναλλαγές. Το δαχτυλίδι αυτό σύμφωνα με τους δημιουργούς του δεν έχει μπαταρία και δεν χρειάζεται φόρτιση λειτουργώντας αδιάκοπα ως μέσο πληρωμής έτσι ώστε μην χρειάζεται ο κάτοχος του να έχει μαζί του μετρητά, τραπεζική κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο για να κάνει μια συναλλαγή.
Η τεχνολογία, τα οφέλη και η ασφάλεια
Το δαχτυλίδι αποτελείται από ένα μαύρο κεραμικό υλικό το οποίο καλύπτει ένα τσιπ και μια κεραία που διευκολύνει τις ανέπαφες πληρωμές. Όταν κρατιέται κοντά σε ένα μηχάνημα πληρωμών (POS), ένα σήμα επιτρέπει τη μετάδοση πληροφοριών στο POS για την έναρξη της συναλλαγής η οποία πραγματοποιείται μέσω μια εφαρμογή που είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου.
Προφανώς για λόγους ασφαλείας καλό θα είναι ο κάτοχος του δαχτυλιδιού να επιλέξει να μην συνδέσει το δαχτυλίδι με το τραπεζικό λογαριασμό της μισθοδοσίας του ή αυτόν που έχει τις αποταμιεύσεις του αλλά κάποιον που να χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τη χρήση του δαχτυλιδιού ώστε να τοποθετεί σε αυτόν τα ποσά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές που σκοπεύει να κάνει με αυτόν τον τρόπο.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία προς το παρόν προσφέρει δωρεάν το δαχτυλίδι στους καταναλωτές και χρεώνει μόνο το κατέβασμα της εφαρμογής για ένα ποσό γύρω στα επτά ευρώ.
«Τα άλλα έξυπνα δαχτυλίδια δεν είναι τόσο έξυπνα όσο θέλουν να ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους. Είναι ακριβά η αγορά τους, τελειώνει γρήγορα η μπαταρία τους και ενώ προσφέρουν παρακολούθηση της υγείας όπως βήματα και καρδιακούς παλμούς κανένα δεν προσφέρει στους χρήστες τη μεγαλύτερη ευκολία από όλες, να μπορούν να κάνουν ανέπαφες πληρωμές εν κινήσει» αναφέρουν τα στελέχη της MuchBetter. To δαχτυλίδι είναι ένας απλός μαύρος κρίκος που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην τραβά τα βλέμματα ή να μοιάζει ότι είναι κάποιας αξίας μειώνοντας τις πιθανότητες να τραβήξει την προσοχή κάποιου υποψήφιου κλέφτη ως κόσμημα.
Δημοσιογράφος της Daily Mail πραγματοποίησε μια δοκιμή φορώντας το δαχτυλίδι και κυκλοφορώντας στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας το σε καταστήματα, στο μετρό και αλλού κάνοντας περίπου δέκα διαφορετικών ειδών συναλλαγές αναφέροντας ότι σε γενικές γραμμές όλα πήγαν καλά και μόνο δύο φορές δεν έγινε η συναλλαγή αλλά πιθανότατα αυτό συνέβη επειδή αυτός καθυστέρησε να τοποθετήσει το δαχτυλίδι κοντά στο μηχάνημα POS.
Αν η τεχνολογία αυτή αποδειχθεί πράγματι λειτουργική και ασφαλής αναμένεται σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να τοποθετούν στα μηχανήματα πληρωμών δαχτυλίδια αντί για κάρτες ή κινητά τηλέφωνα.
Naftemporiki.gr