Skip to main content

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία εξαφανίζεται από την έλλειψη… τροφοδοσίας

Απάντηση στο φαινόμενο της συρρίκνωσης της μόνιμης καταιγίδας στο γιγάντιο πλανήτη

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι μια περιοχή υψηλών πιέσεων, ένα βαρομετρικό υψηλό σύστημα, στην ατμόσφαιρα του Δία που συντηρεί μια αντικυκλωνική θύελλα, τη μεγαλύτερη σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Το φαινόμενο παρατηρείται προσεκτικά από το 1830 αλλά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δημιουργήθηκε 100-200 έτη νωρίτερα.

Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μελέτες για τα χαρακτηριστικά αλλά και τους μηχανισμούς αυτής της κολοσσιαίας καταιγίδας η έκταση της οποίας αυξομειώνεται. Κάποια στιγμή είχε φτάσει σε έκταση τα 40 χιλιάδες χλμ. ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 16 χιλιάδες χλμ. και συνεχίζει να συρρικνώνεται με τους επιστήμονες να αναζητούν απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η αιτία

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες διαστημικής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο πραγματοποιώντας σειρά σχεδιασμένων για την περίσταση προσομοιώσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι μια αντικυκλωνική θύελλα που διατηρεί το μέγεθος της ενσωματώνοντας μικρότερου μεγέθους θύελλες που δημιουργούνταν σε κοντινή απόσταση από αυτή. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών των μικρότερων γειτονικών θυελλών με αποτέλεσμα να μειώνεται και το μέγεθος της Κηλίδας.

«Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα διακριτά μετεωρολογικά φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Τέτοιες προσομοιώσεις και προσπάθειες παρατήρησης είναι απαραίτητες για να αποκαλυφθεί τελικά η δυναμική που κρύβεται πίσω από την εξέλιξη της παλαιότερης και μεγαλύτερης θύελλας του ηλιακού μας συστήματος» αναφέρουν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr