Skip to main content

Νέα τεχνική εκτοξεύει τις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων στα δίκτυα οπτικών ινών

Επίδοση ρεκόρ με 402 tebabit ανά δευτερόλεπτο

Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Εργαστηρίου Φωτονικού Δικτύου του Εθνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών (NICT) ανέπτυξε μια νέα τεχνική χρήσης των καλωδίων οπτικών ινών έτσι ώστε να ενισχύεται η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Το αποτέλεσμα όπως αναφέρουν είναι μια σύνδεση 1,6 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορη από την οικιακή ευρυζωνική σύνδεση.

Αυτή η νέα μέθοδος σπάει τα ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων αφού μπορεί να μεταδώσει 402 terabit ανά δευτερόλεπτο σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 301 terabit ανά δευτερόλεπτο.

Οι πλατφόρμες streaming περιεχομένου (π.χ Netflix) συνιστούν στους χρήστες να έχουν ελάχιστο εύρος ζώνης τρία megabit ανά δευτερόλεπτο για αδιάλειπτη ροή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte μια εταιρεία με πέντε υπαλλήλους γραφείου δεν χρειάζεται περισσότερα από 50 megabit ανά δευτερόλεπτο εύρους ζώνης. Ένα εκατομμύριο megabit ισούται με ένα terabit οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η επανάσταση που θα προσφέρει στις τηλεπικοινωνίες η νέα τεχνική σε περίπτωση που είναι πράγματι λειτουργική.

Η υποδομή

Η νέα τεχνική δεν απαιτεί νέα γενιά καλωδίων οπτικών ινών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα υπάρχοντα καλώδια οπτικών ινών που έχουν εγκαταστήσει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στα δίκτυα τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τεχνική βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές θα είναι διαθέσιμη για χρήση σε όποιον ενδιαφέρεται αν και ειδικοί αναφέρουν ότι η τεχνολογία αυτή μοιάζει να είναι πιο χρήσιμη για χρήση σε εφαρμογές και λειτουργίες κρατικού επιπέδου και όχι για να δοθεί για οικιακή χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ταχύτερων εθνικών υποδομών Διαδικτύου που θα βρουν εφαρμογή σε κέντρα δεδομένων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Naftemporiki.gr