Skip to main content

Το Πεκίνο μπορεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές μέσω του TikTok λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Εντείνεται η δικαστική διαμάχη για τη δημοφιλή ψηφιακή πλατφόρμα

Η μητρική εταιρεία του TikTok, η κινεζική ByteDance, έχει υποβάλει μήνυση στην αμερικανική κυβέρνηση μετά την ψήφιση ενός νόμου τον οποίο υπέγραψε και ο αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο του οποίου η ByteDance πρέπει να πουλήσει το TikTok ή πιο σωστά να παραδώσει τον έλεγχο της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας σε άλλη μη κινεζικών συμφερόντων εταιρεία κατά προτίμηση αμερικανική.

Η εφαρμογή, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, θεωρείται ύποπτη ότι επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους 170 εκατομμύρια χρήστες TikTok στις ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε υπόμνημα που κατέθεσε την Παρασκευή στο αρμόδιο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση αναφέρεται ότι αν δεν ισχύσει και μάλιστα άμεσα ο νόμος που ψηφίστηκε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Πεκίνο να παρέμβει μέσω του TikTok στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και να τις επηρεάσει σύμφωνα με τα κινεζικά συμφέροντα.

«Το να επιτραπεί στην κινεζική κυβέρνηση να παραμείνει σε θέση να χρησιμοποιήσει το TikTok σε μια στιγμή εξαιρετικής σημασίας όπως οι εθνικές εκλογές αποτελεί μια απαράδεκτη απειλή για την εθνική ασφάλεια» αναφέρεται στο υπόμνημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι προθεσμίες

Ένα σημαντικό πρόβλημα σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε η μητρική εταιρεία του TikTok έχει περιθώριο να πουλήσει την πλατφόρμα (όσον αφορά τη λειτουργία της στις ΗΠΑ) μέχρι τις αρχές του 2025 κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν χάσει τη δίκη εναντίον της απόφασης θα μπορεί να θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της πλατφόρμας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει ή αν προτίθεται να ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας πώλησης για να μην παραμείνει σε κινεζικά χέρια μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου και αν αυτό είναι κάτι εφικτό δεδομένης και της μήνυσης που έχει καταθέσει το TikTok εναντίον του νόμου. Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο αναγκαστικής πώλησης της πλατφόρμας.

Naftemporiki.gr