Skip to main content

Βρέθηκε το κλειδί για τη θεραπεία της φαλάκρας;

Πρόκειται για ένα σάκχαρο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να βρει μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της ανδρικής φαλάκρας, μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 50 τοις εκατό των ανδρών παγκοσμίως. Έχουν εντοπισθεί διάφορα στοιχεία και μηχανισμοί στον ανθρώπινο οργανισμό που διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της απώλειας των μαλλιών ενώ και προϊόντα εργαστηριακής εργασίας υπόσχονται ανάλογα αποτελέσματα. Ωστόσο καμία μέθοδος, καμία ουσία, καμία θεραπεία δεν έχει προσφέρει μια αποτελεσματική και ασφαλή για την υγεία των ανθρώπων λύση.

Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το κλειδί για τη θεραπεία της ανδρικής θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σάκχαρο που ονομάζεται 2dDR (2-δεοξυ-D-ριβόζη) παίζει θεμελιώδη ρόλο σε διάφορες βιολογικές διεργασίες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση των μαλλιών.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν μελετούν πώς το συγκεκριμένα σάκχαρο μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών προάγοντας το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα παρατήρησε ότι οι τρίχες γύρω από τις επουλωτικές πληγές φαινόταν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία.

Η ανακάλυψη

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο απώλειας μαλλιών λόγω τεστοστερόνης σε ποντίκια – παρόμοια με την αιτία της φαλάκρας των ανδρών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση μιας μικρής δόσης του σακχάρου βοήθησε στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία οδήγησαν στην αναγέννηση των μαλλιών.

Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι το 2dDR είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αναγέννηση των μαλλιών με το Minoxidil, ένα υπάρχον φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

«Η ανδρική φαλάκρα είναι μια τόσο κοινή πάθηση, που επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα με άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία της. Η έρευνά μας δείχνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση ενός φυσικού σακχάρου για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η έρευνα που κάναμε είναι πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της πάθησης που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση των ανδρών» αναφέρει η καθηγήτρια Σίλα ΜακΝιλ, ομότιμη καθηγήτρια μηχανικής ιστών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Naftemporiki.gr