Skip to main content

Ελένη Κατσαμπάνη: Η νέα Τομεάρχης Διοίκησης του ευρωπαϊκού οργανισμού μετεωρολογικών δορυφόρων EUMETSAT μιλά στη «Ν»

Η Ελληνίδα δικηγόρος αναλύει τα νέα της καθήκοντα και τα σχέδια του οργανισμού

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Σε μια συγκυρία όπου οι μετεωρολογικές προβλέψεις και οι παρατηρήσεις για τις κλιματικές μεταβολές βρίσκονται στο προσκήνιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων EUMETSAT αποφάσισε να δώσει σε ελληνικά χέρια το τιμόνι της διοίκησης.

Η EUMETSAT είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε μέσω μιας διεθνούς σύμβασης που συμφωνήθηκε από συνολικά 30 ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Αποτελεί την ευρωπαϊκή υπηρεσία εκμετάλλευσης δορυφόρων για την παρατήρηση του καιρού και του κλίματος. Το διοικητικό συμβούλιο της EUMESTAT αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να τοποθετήσει την κ. Ελένη Κατσαμπάνη (LL.M. (μάστερ νομικής), FCIArb (διαπιστευμένη επιδιαιτητής σε ιδιωτικές διάφορες που επιλύονται με διαιτησία), BEng (Hons)) ως την επόμενη Τομεάρχη Διοίκησης του οργανισμού. Η θητεία της κ. Κατσαμπάνη ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

«Είναι τιμή και ευχαρίστησή μου που διορίστηκα ως η νέα Τομεάρχης Διοίκησης της EUMETSAT. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους από όλους τους τομείς του οργανισμού ώστε να διαμορφώσουμε μια πιο ευέλικτη Διοίκηση η οποία θα υποστηρίζει τις διευρυνόμενες αποστολές της EUMETSAT σε αυτούς τους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς και σε ένα ευμετάβλητο πλαίσιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη μας που με εμπιστεύτηκαν» δήλωσε η κ. Κατσαμπάνη αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα.

Στο νέο της ρόλο, η κ. Κατσαμπάνη θα επιβλέπει τη διαχείριση των απαιτούμενων χρηματοοικονομικών και ανθρώπινων πόρων για τη EUMETSAT και θα παρέχει στην οργάνωση τόσο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και την απαραίτητη διοικητική υποδομή.

Η κυρία Κατσαμπάνη έχει σημειώσει ήδη μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη EUMETSAT, στην οποία προσλήφθηκε το 2013 ως Διευθύντρια του Τμήματος Συμβάσεων και ήταν επίσης αρμόδια για την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης προμηθειών, καθώς και για εισαγωγή πλήρως ηλεκτρονικών διαδικασιών προμηθειών.

Η κ. Κατσαμπάνη μιλά στο Naftemporiki.gr για τα νέα της καθήκοντα καθώς και το παρόν και το μέλλον της EUMETSAT.

Συγχαρητήρια για την ανάληψη της νέας σας θέσης. Μετά από μια πετυχημένη δεκαετή πορεία στην EUMETSAT αναλαμβάνετε Τομεάρχης Διοίκησης. Τι σηματοδοτεί αυτό για εσάς;

Σας ευχαριστώ πολύ. Ο ρόλος του Τομεάρχη Διοίκησης είναι πολύπλευρος και στοχεύει στο να θωρακίσει τον Οργανισμό με νομικά, οικονομικά και θεσμικά εργαλεία καθώς και με εξειδικευμένο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό και τεχνολογικό πλαίσιο. Για μένα προσωπικά αυτός ο ρόλος αντιπροσωπεύει μια δημιουργική πρόκληση.

Πόσες αποστολές έχει υπό τον έλεγχο της αυτή την στιγμή η EUMETSAT και ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές τη δεδομένη χρονική περίοδο;

Ο Οργανισμός χειρίζεται μετεωρολογικούς δορυφόρους γεωστατικής τροχιάς (Meteosat) και πολικής τροχιάς (Metop) καθως και τους δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Sentinel). Τα δεδομένα δορυφόρων γεωστατικής τροχιάς υποστηρίζουν βραχυπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις και έγκαιρες προειδοποιήσεις, ενώ τα δεδομένα δορυφόρων πολικής τροχιάς υποστηρίζουν προβλέψεις έως και 10 ημέρες πριν, ωστόσο όλα τα δεδομένα είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση του κλίματος. Συνεπώς, όλες οι αποστολές είναι σημαντικές εφόσον εξασφαλίζουν μετεωρολογικά δεδομένα για την έγκαιρη και μεγάλης ακρίβειας πρόγνωση του καιρού και την προστασία του πολίτη που είναι κρίσιμες, ειδικά αυτήν την περίοδο που ζούμε απτά την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

Πώς θα περιγράφατε την συμβολή της EUMETSAT σε επιστημονικό και κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και για τα κράτη μέλη αλλά και ευρύτερα;

Όλες οι αποστολές του Οργανισμού χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη με βάση κοινωνικοοικονομικές μελέτες που αποδεικνύουν το όφελος των αποστολών αυτών στα κράτη μέλη και τους πολίτες τους, σε τομείς όπως η πρόγνωση καιρού, η πρόβλεψη ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, η προστασία του πολίτη και η παρατήρηση της  κλιματικής αλλαγής με μετρήσεις της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Μεταξύ των ετών 1980 και 2020, τα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές κλίμακας 450 δισεκατομμυρίων ευρώ και 85,000 θύματα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Τι να αναμένουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από τη δραστηριότητα και λειτουργία της EUMETSAT όσον αφορά τις καιρικές προβλέψεις; Σε ποιους τομείς αναμένει ο οργανισμός να παρουσιάσουν οι αποστολές και το όλο ερευνητικό του έργο αξιοσημείωτη πρόοδο;

Ο Οργανισμός στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που θα βελτιώσουν την ταχύτητα λήψης δεδομένων και άρα την εγκυρότητα των μετεωρολογικών προβλέψεων σε σύντομο χρόνο. Οι δορυφόροι επόμενης γενιάς που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων μας θα παρέχουν στους χρήστες των δεδομένων μας καλύτερη ανάλυση και συχνότερα δεδομένα, αλλά και εντελώς νέους τύπους δεδομένων (όπως απεικονίσεις κεραυνών για παράδειγμα) που θα επιτρέψουν νέες και πιο ισχυρές εφαρμογές.

Ποιες είναι προγραμματισμένες επόμενες αποστολές της EUMETSAT και ποιες υπό σχεδιασμό;

Αυτή τη στιγμή δρομολογούμε την εκτόξευση των δορυφόρων  γεωστατικής και πολικής τροχιάς της επόμενης γενιάς. Ο πρώτος δορυφόρος γεωστατικής τροχιάς της τρίτης γενιάς, MTG-I1, εκτοξεύτηκε το 2022 και οι επόμενες εκτοξεύσεις προγραμματίζονται για το 2025 και το 2026. Πέρα από αυτές τις αποστολές σχεδιάζουμε μια καινούργια αποστολή που θα αποτελείται από μια συστάδα μικροδορυφόρων σε πολική τροχιά. Η αποστολή EPS Sterna θα καλύψει τα τρέχοντα κενά στην απόκτηση μετεωρολογικών δεδομένων από δορυφόρους πολικής τροχιάς. Η αποστολή  EPS-Sterna βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έγκρισης από τα κράτη μέλη μας.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις όσον αφορά το επιστημονικό έργο του οργανισμού;  Έχετε στο μυαλό σας να προτείνετε ή να προωθήσετε κάποια νέα ερευνητικά πρότζεκτ; Θα προσπαθήσετε ίσως να συμβάλετε στο να επιταχυνθεί ο χρόνος υλοποίησης όσων πρότζεκτ είναι υπό εξέλιξη;

Ο Οργανισμός στοχεύει στο να αναπτύξει τεχνολογίες που εξασφαλίζουν συνέργειες μέσω για παράδειγμα κοινής πλατφόρμας ελέγχου των αποστολών με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου των έργων και την μείωση του κόστους. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες μας είναι επίσης υπό διερεύνηση.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς αφού μόλις αναλάβετε έχετε σκεφτεί την πιθανότητα να επεκτείνει την δραστηριότητα του ο οργανισμός και σε κάποιους άλλους τομείς ή να συνάψει κάποιες νέες συνεργασίες με άλλους παρόμοιας εμβέλειας επιστημονικούς φορείς;

Ο Οργανισμός ήδη διαθέτει Ένα ευρύτατο πλαίσιο συνεργασιών με άλλους παρόμοιας εμβέλειας τεχνολογικούς οργανισμούς τις οποίες καλείται να εξελίξει περαιτέρω μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό και πολιτικό πλαίσιο.

Naftemporiki.gr