Ένα κινεζικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στις 25 Ιουνίου σε λιβάδια στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας μεταφέροντας τα πρώτα δείγματα εδάφους (χώμα, πετρώματα) από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και η μελέτη τους αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.
Όπως έγινε γνωστό στα δείγματα εντοπίστηκε η παρουσία νερού γεγονός πολύ σημαντικό αφού είναι η πρώτη φορά που το υλικό της ζωής βρέθηκε σε υλικό από τη σεληνιακή επιφάνεια. Σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βρέθηκαν στα δείγματα «ενυδατωμένα μόρια». Καταγραφές από ραντάρ και άλλου είδους έμμεσες παρατηρήσεις έχουν υποδείξει την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της Σελήνης κυρίως σε περιοχές του Νότιου Πόλου της ενώ κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για ύπαρξη παγωμένου νερού και στο υπέδαφος σκοτεινών κρατήρων σε άλλες περιοχές του φυσικού μας δορυφόρου. Όμως ούτε οι επανδρωμένες αποστολές Apollo των ΗΠΑ ούτε άλλοι ανιχνευτές έχουν βρει ποτέ απτές αποδείξεις της παρουσίας νερού στο φεγγάρι.
Απαραίτητο
Η παρουσία νερού στη Σελήνη έστω και σε παγωμένη μορφή θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την εδραίωση της ανθρώπινης παρουσίας εκεί. Αν υπάρχει νερό στο υπέδαφος του φεγγαριού και βρεθεί τρόπος εξαγωγής του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κατανάλωση όσο και για επεξεργασία και αξιοποίηση του σε άλλες χρήσεις. Το οξυγόνο του νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπνέουν οι άνθρωποι στη Σελήνη ενώ το υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη.
Naftemporiki.gr