Skip to main content

Οι Τυραννόσαυροι ήταν δυο φορές μεγαλύτεροι από όσο πιστεύαμε

Νέα μελέτη κάνει λόγο για διπλάσιο βάρος και πολύ μεγαλύτερο μήκος του βασιλιά των δεινοσαύρων

Είναι ο απόλυτος σταρ του κόσμου των δεινοσαύρων και αποτελεί μόνιμο στόχο έρευνας των παλαιοντολόγων αλλά και επιστημόνων από άλλους τομείς. Παρουσιάζονται συνεχώς μελέτες για τα βιολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των Τυραννόσαυρων καθώς και για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.
Μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για το πιο τρομακτικό ον που πάτησε το πόδι του στη Γη αναφέροντας ότι οι Τυραννόσαυροι ήταν ακόμη πιο τρομακτικοί από όσο πιστεύαμε, ένα τέρας που μοιάζει πραγματικά δύσκολο να σκεφτούμε τι συναισθήματα και συμπεριφορές προκαλούσε στα άλλα ζώα όταν έκανε την εμφάνιση του.

Τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι ο T.rex έφτανε σε μήκος τα 12 μέτρα και σε βάρος περίπου τους εννέα τόνους. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «στην επιθεώρηση «Ecology and Evolution» διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο Τυραννόσαυρος έφτανε σε μήκος τα 15 μέτρα και είχε βάρος 15 τόνους ήταν δηλαδή 70% βαρύτερος και 25% μακρύτερος.

Οι μελέτες

Οι ερευνητές δεν προσπάθησαν να κάνουν εκτιμήσεις για το μέγεθος του T.rex με βάση μόνο απολιθώματα του αλλά έλαβαν υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως το μέγεθος των πληθυσμών του, ο ρυθμός ανάπτυξης του, η διάρκεια ζωής του κ.α.

Πέρυσι δημοσιεύθηκε μια μελέτη που προκάλεσε αίσθηση αλλά και διχασμό στην κοινότητα των παλαιοντολόγων αφού η μελέτη ανέφερε ότι οι Τυραννόσαυροι σε αντίθεση με ότι πιστεύεται είχαν πολύ ανεπτυγμένη νοημοσύνη συγκρίσιμη με αυτή ενός πιθήκου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο και το μέγεθος του ήταν αυτό που εμφανίζει η νέα μελέτη μιλάμε για ον πραγματικά ασυναγώνιστο στην ιστορία του ζωϊκού βασιλείου. Να σημειωθεί πάντως ότι επόμενες μελέτες χαρακτήρισαν τα ευρήματα της μελέτης ανεπτυγμένης νοημοσύνης του T.rex αβάσιμα.

Naftemporiki.gr