Skip to main content

Τα ληγμένα φάρμακα το νέο εμπόδιο για να πάει ο άνθρωπος στον Άρη

πηγή φωτό. (NASA)

Η διάρκεια ζωής των σκευασμάτων είναι μικρότερη του ταξιδιού στον Κόκκινο Πλανήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες οργάνωσης μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Η NASA έχει και εδώ και αρκετά χρόνια θέσει σε λειτουργία διαφόρων ειδών προγράμματα έρευνας και προετοιμασίας αυτής της αποστολής ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ίδιο κάνει και η κινεζική διαστημική υπηρεσία που ξέρει να κρατά απολύτως σφραγισμένα τα στεγανά της και δεν διαρρέονται πληροφορίες για το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα.

Ο Έλον Μασκ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι ίδρυσε την Space X, που έχει εξελιχτεί στη μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, με βασικό στόχο ταξίδια ανθρώπων στον Άρη. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία στον Άρη πραγματοποιώντας συνεχή ταξίδια μεταφοράς ανθρώπων στον πλανήτη τα επόμενα 25 χρόνια.

Όμως τα εμπόδια για ένα τέτοιο ταξίδι είναι πάρα πολλά και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτά. Αρχικά πρέπει να αναπτυχθούν τεχνολογίες που θα κρατούν ασφαλείς αρχικά τους αστροναύτες και στη συνέχεια τους επιβάτες μεγάλων διαστημοπλοίων από τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία σε αυτό το χρονικά μακρύ ταξίδι. Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ένα ταξίδι στον Άρη διαρκεί όταν οι δύο πλανήτες βρίσκονται στη κοντινότερη απόσταση της τροχιακής τους κίνησης περίπου έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες των πρώτων επανδρωμένων αποστολών θα ταξιδεύουν στο Διάστημα για δώδεκα μήνες ώστε να πάνε στον Άρη και να επιστρέψουν συν τον χρόνο παραμονής τους στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες πρέπει να βρουν λύση στη διατροφή των αστροναυτών που είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Τα διαστημόπλοια είναι ακόμη αρκετά μικρά για να μπορέσουν να έχουν φορτία προμηθειών διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών ενώ μάλιστα η NASA λέει ότι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές μπορεί να έχουν διάρκεια 36 μήνες. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι αστροναύτες να καταναλώνουν σε κάποιο ποσοστό και φρέσκες τροφές ώστε να παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία για την σωστή λειτουργία του οργανισμού τους και την υγεία τους γενικότερα.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα όπως ο παρατεταμένος εγκλεισμός πολλών ανθρώπων στον μικρό χώρο ενός διαστημικού σκάφους που θα ταξιδεύει για σχεδόν δύο χρόνια στο Διάστημα. Ο αριθμός και η σύνθεση των πληρωμάτων για ένα ταξίδι στον Άρη αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μελέτης από τους ειδικούς.

Ερευνητική ομάδα εντόπισε άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια του ανθρώπου να ταξιδέψει στον Άρη. Πολλά από τα φάρμακα που θα πάρουν μαζί τους οι αστροναύτες είναι πιθανό να έχουν λήξει στη διάρκεια του ταξιδιού ειδικά αν μιλάμε για αποστολές διάρκειας άνω των δύο ετών.

Η λίστα

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν ανακαλύψει μια σειρά από φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται στο Διάστημα κυρίως στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τα οποία έχουν διάρκεια ζωής περίπου 36 μήνες ή και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστεί να γίνει χρήση ενός φαρμάκου στην εξέλιξη της αποστολής ακόμη και αν τυπικά δεν έχει λήξει όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία λήξης η δραστικότητα του θα έχει μειωθεί χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει το πόσο αποτελεσματικό θα είναι τελικά.

«Ο κίνδυνος είναι ότι μια ασθένεια αργότερα σε μια αποστολή στον Άρη θα καταλήξει με μεγαλύτερη σοβαρότητα από ό,τι είχε συμβεί νωρίτερα στην αποστολή πριν λήξει το φάρμακο» λέει ο Δρ. Νταν Μπάκλαντ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο Buckland ζήτησαν και έλαβαν μια λίστα με τα φάρμακα στον ISS. Αν και τα ακριβή φάρμακα που θα μεταφερθούν στον Άρη δεν είναι ακόμη γνωστά, ο Μπάκλαντ είπε ότι αυτά στον ISS είναι πιθανό να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ενός ιατρικού κιτ για μια τέτοια αποστολή.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «npj Microgravity» οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν δεδομένα για την (επίγεια) διάρκεια ζωής για 91 από τα 106 φάρμακα στη λίστα ISS του 2023, με τις ημερομηνίες μέγιστης διάρκειας ζωής τους να υποδηλώνουν ότι 54 από τα φάρμακα θα λήγουν σε 36 μήνες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παυσίπονων .

Δεκατέσσερα από τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου φαρμάκου υποστήριξης της ζωής, ενός φαρμάκου θεραπείας αναφυλαξίας, δύο αντιβιοτικών και ενός αντιψυχωσικού. Όταν ελήφθη υπόψη η ελάχιστη διάρκεια ζωής κάθε φαρμάκου, 89 από τα 106 φάρμακα διαπιστώθηκε ότι λήγουν σε 36 μήνες. Οι αστροναύτες στον ISS αναφέρουν την καθημερινή χρήση φαρμάκων στο σταθμό υποδεικνύοντας τη σημασία της ύπαρξης φαρμάκων σε αυτές τις συνθήκες και της ανάγκης να είναι αποτελεσματικά.

Όμως ο ISS μπορεί να ανεφοδιάζεται τακτικά κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, τουλάχιστον τις πρώτες. «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να καθοδηγήσει την επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων που διαρκούν για τη διάρκεια μιας αποστολής ή την αύξηση της ποσότητας των φαρμάκων που λαμβάνονται υπόψη για μειωμένη αποτελεσματικότητα. Εναλλακτικά, αυτό θα μπορούσε να παρέχει τη γνώση που απαιτείται για ενημερωμένες συζητήσεις συναίνεσης με τα πληρώματα ώστε να αποδεχθούν τον κίνδυνο των λιγότερο αποτελεσματικών φαρμάκων» προτείνει ο Μπάκλαντ.

Naftemporiki.gr