Skip to main content

Εντοπίστηκε ο τόπος επικής μάχης ανάμεσα στους Ρωμαίους και τον στρατό σκλάβων του Σπάρτακου

Ο Κερκ Ντάγκλας υποδύθηκε μοναδικά τον Σπάρτακο στη μεγάλη οθόνη

Η μάχη δόθηκε σε ένα δάσος στη Καλαβρία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πέτρινο τοίχο σε ένα ιταλικό δάσος ο οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον ρωμαϊκό στρατό κατά τη διάρκεια μιας επικής μάχης ενάντια στον ηγέτη της εξέγερσης των σκλάβων και μονομάχο Σπάρτακο και τους άνδρες του. Ο πέτρινος τοίχος και οι χωματουργικές εργασίες εκτείνονται σε μήκος τριών χιλιομέτρων στο δάσος Dossone della Melia στη νοτιοκεντρική Καλαβρία στην Ιταλία.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι το τείχος και οι συνοδευτικές τάφροι ήταν μέρος κτισμάτων που έχτισε ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Λικίνιος Κράσσος το 71 π.Χ. για να περιορίσει τον Σπάρτακο και τα επαναστατημένα στρατεύματά του. Η αρχαιολογική ομάδα ενημερώθηκε από τοπικούς περιβαλλοντολόγους που γνώριζαν την ύπαρξη του τείχους, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το τι θα μπορούσε να είναι. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν προηγμένες μεθόδους σάρωσης με ραντάρ και λέιζερ και ανάλυση δειγμάτων εδάφους για να μελετήσουν την τοποθεσία.

Διαπίστωσαν ότι κάποτε μια βαθιά τάφρος έτρεχε παράλληλα με τον τοίχο και τώρα είναι καλυμμένη με βρύα. Αυτό το αμυντικό σύστημα είναι ρωμαϊκής επινόησης και το χρησιμοποιούσαν οι λεγεώνες. Οι ιστορικοί έχουν, για παράδειγμα, τεκμηριώσει ένα τέτοιο αμυντικό πλάτους 11 μέτρων και ύψους 25 μέτρων που κατασκεύασε ο Ιούλιος Καίσαρας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Αβερικούμ στη σημερινή Γαλλία.

Τα ευρήματα

Στην πρόσφατα αποκαλυφθείσα τοποθεσία στην Ιταλία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πολλά σπασμένα σιδερένια όπλα, όπως λαβές σπαθιού, μεγάλες καμπύλες λεπίδες, αιχμές ακοντίου και αιχμές δόρατος. Σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, τα ευρήματα δείχνουν ότι πιθανότατα έλαβε χώρα μια επική σύγκρουση στην τοποθεσία.

Οι ιστορικοί έχουν αναφέρει τη μάχη και το τείχος που χτίστηκε για να συγκρατήσει τον Σπάρτακο σε πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του Βίου του Κράσσου που έγραψε ο Έλληνας φιλόσοφος Πλούταρχος. Ο Σπάρτακος πιθανότατα επιτέθηκε στο τείχος για να απελευθερωθεί από τον κλοιό που δημιουργούσε γύρω του ο Κράσσος. Η μάχη αυτή πιθανότατα αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την επανάσταση των σκλάβων υπό τον Σπάρτακο.

Ο Σπάρτακος και περίπου 70 άλλοι σκλάβοι μονομάχοι δραπέτευσαν από ένα σχολείο στην Κάπουα κατά τη διάρκεια του Τρίτου Δουλειακού Πολέμου και συνέχισαν να νικούν τις ρωμαϊκές δυνάμεις σε μια σειρά από μάχες. «Ξεκινήσαμε να μελετάμε όπλα που ανακτήθηκαν κατά μήκος του τείχους πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει τον τόπο της σύγκρουσης», δήλωσε Αντρέα Μαρία Τζενάρο αρχαιολόγος από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Naftemporiki.gr