Η εμφάνιση του ChatGPT πυροδότησε μια πρωτοφανή σε χαρακτηριστικά τεχνολογική επανάσταση με κολοσσούς της βιομηχανίας της τεχνολογίας αλλά και πολλές νεοφυείς εταιρείες να προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που όπως φαίνεται είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.
Την εμφάνιση και επιτυχία του ChatGPT ακολούθησε ένα πλήθος προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης ενώ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και νέοι κλάδοι ακόμη πιο προηγμένων τεχνολογιών ΑΙ όπως η αποκαλούμενη «βαθιά μάθηση». Αποκαλύφθηκε όμως κάποια στιγμή ότι η ανάπτυξη και εκπαίδευση αυτών των προγραμμάτων απαιτούσε τη χρήση τεραστίων διαστάσεων βάσεων δεδομένων (κειμένου, ήχου, εικόνων κ.α.) με τις εταιρείες να χρησιμοποιούν υλικό (βιβλία, βίντεο, άρθρα κλπ.) για το οποίο όμως δεν είχαν φροντίσει να πάρουν τις απαραίτητες άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας γεγονός που έχει οδηγήσει εταιρείες και ιδιώτες να κινούνται δικαστικά εναντίον όσων αποδεικνύεται ότι εκπαιδεύουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης με υλικό για το οποίο δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες χρήσης.
Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Proof News που ασχολείται με ειδήσεις και αναλύσεις της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης τοποθετεί στη λίστα των όσων έχουν χρησιμοποιήσει τακτικές παράνομης χρήσης δεδομένων για ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ηγετικές δυνάμεις της βιομηχανίας ΑΙ όπως την Nvidia και την Anthropic αλλά και την Apple.
Τι συνέβη
Το Proof News παρουσιάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πολλές εταιρείες ανάμεσα στις οποίες η Apple, h Nvidia και η Anthropic χρησιμοποίησαν χωρίς να ζητήσουν την απαραίτητη άδεια περισσότερα από 173 χιλιάδες αποσπάσματα βίντεο από το YouTube. Πιο συγκεκριμένα όλες οι καταγγελλόμενες εταιρείες χρησιμοποίησαν αποσπάσματα στα οποία υπήρχαν εικόνες και υπότιτλοι για να εκπαιδεύουν τα προγράμματα τους. Ανάμεσα στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι βίντεο μεγάλων εκδοτικών και δημοσιογραφικών οργανισμών όπως οι New York Times, το BBC και το ABC News.
Το YouTube ανήκει στην Google η οποία επίσης αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η πρώτη αντίδραση των εκπροσώπων είναι ότι αν αποδειχθεί αυτή η καταγγελία πρόκειται για ξεκάθαρη παράνομη πράξη ενώ οι καταγγελλόμενες εταιρείες αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Naftemporiki.gr