Skip to main content

Θεοδωρικάκος: Πλήρης αναβάθμιση του ΕΛΚΕΘΕ με έργο 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Ενισχύουμε εμπράκτως την έρευνα και την καινοτομία»

Την προμήθεια υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος για αποστολές εξερεύνησης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, καθώς και την κατασκευή νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ, μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κέντρου, που χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο καλωσορίσματος στην Αθήνα της αποστολής TREC που μελετά τις ακτές της Μεσογείου. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ.

«Η χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ από το ΤΑΑ ανέρχεται στα περ. 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του ΕΛΚΕΘΕ τα τελευταία περίπου 25 χρόνια», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος και εξήγησε πως στο έργο περιλαμβάνονται δύο κτήρια, σε Ανάβυσσο και Κρήτη, για συμπλήρωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που εδώ και καιρό είναι κορεσμένες, ωστόσο «τα νέα κτήρια δίνουν μεγάλες καινούριες αναπτυξιακές προοπτικές».

Επίσης, θα γίνει προμήθεια ενός υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), που θα επιχειρεί σε πολύ μεγάλα βάθη (μέχρι και 3.500 μέτρα), πραγματοποιώντας δειγματοληψίες και αποστολές εξερεύνησης, αλλά και ανεύρεσης ή και ανέλκυσης σε περίπτωση η ατυχημάτων.

Θα κατασκευαστεί και ειδικό κτήριο για τη αποθήκευση και συντήρηση του ROV, καθώς και άλλων πλωτών και υποβρύχιων μέσων του Κέντρου.

Στο κτήριο της Κρήτης θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών (Culture Collections), που θα προστεθεί στα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικών βιοτεχνολογικών εφαρμογών, όπως παραγωγή φαρμακευτικών και άλλων βιοενεργών ουσιών, τροφίμων, καλλυντικών, κλπ.

Τέλος, θα γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και το φιλτράρισμα του νερού που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (aqua labs) και του Ενυδρείου Κρήτης, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα νερού και εξοικονόμηση πόρων.

«Μέσα από τη συνεργασία μας με το ΕΛΚΕΘΕ και τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς της πατρίδας μας επιδιώκουμε να προωθήσουμε την έρευνα και την καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, σημείωσε πως «η πρώτη πανευρωπαϊκή αποστολή για τη μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές με προηγμένα κινητά εργαστήρια και το φημισμένο ωκεανογραφικό σκάφος Tara ολοκληρώθηκε σήμερα, κάνοντας την τελευταία του στάση στην Αθήνα.

H αποστολή TREC (Traversing European Coastlines) ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 από τη Βαλτική και έκανε πάνω από ένα χρόνο δειγματοληψίες κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτογραμμών. Η εμπειρία της αποστολής TREC, με πανευρωπαϊκή διάσταση και τεράστια δυναμική ως προς τον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων, αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων».