Skip to main content

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά υπόγειο τούνελ στη Σελήνη που μπορεί να αποτελέσει ασφαλή κατοικία των ανθρώπων

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια τρύπα στην επιφάνεια της Σελήνης η οποία πιθανώς να οδηγεί σε κάποιο υπόγειο τούνελ

Η ανακάλυψη δημιουργεί νέα δεδομένα στην προσπάθεια αποίκησης του φεγγαριού

Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό την άποψη ότι υπόγεια τούνελ και σπήλαια που μπορεί να υπάρχουν σε Άρη και Σελήνη από γεωλογικές διεργασίες μπορεί να αποτελούν ένα ασφαλές σημείο για να ζουν οι άνθρωποι εκεί. Τέτοιου είδους σπήλαια που συνήθως έχουν την μορφή τούνελ υπάρχουν και στη Γη και δημιουργούνται κατά βάση από ηφαιστειακή λάβα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοια σπήλαια στον Άρη και τη Σελήνη θα προστατεύουν τους ανθρώπους τόσο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη και της Σελήνης όσο και από την ηλιακή ακτινοβολία που η έλλειψη ατμόσφαιρας στον Κόκκινο Πλανήτη και το φεγγάρι δεν μπλοκάρει την επιβλαβή δράση της σε οτιδήποτε εκτίθεται σε αυτήν.

Βαθύ

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει στη Σελήνη έχουν υποδείξει κάποια ανοίγματα, κάποιες τρύπες, στην επιφάνεια της που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός υπόγειου σπηλαίου ή τούνελ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία μελετώντας δεδομένα από όργανα ραντάρ στη Θάλασσα της Ηρεμίας, την περιοχή που προσσεληνώθηκε η σεληνάκατος της αποστολής Apollo 11 που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 1969, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα υπόγειο τούνελ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το τούνελ αυτό έχει τουλάχιστον 100 μέτρα βάθος και μπορεί να φτάνει τα 170 μέτρα σε βάθος. Αυτό το καθιστά όπως λένε ιδανικό για να δημιουργηθεί εκεί μια μόνιμη βάση ή τουλάχιστον ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να δημιουργηθούν κάποια οικήματα στην επιφάνεια της Σελήνης. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί έχουμε να κάνουμε με το πρώτο υπόγειο τούνελ που εντοπίζεται στο φυσικό μας δορυφόρο.

Ειδικοί λένε πάντως ότι αν το τούνελ αυτό έχει το βάθος που αναφέρουν οι ερευνητές θα πρέπει να δημιουργηθεί εκεί κάποιου είδους ανελκυστήρας για να ανεβοκατεβαίνουν οι αστροναύτες στην επιφάνεια ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν τους εκτοξευτήρες που θα υπάρχει στις στολές τους διαδικασία που δεν είναι ιδιαίτερα απλή και εύχρηστη ώστε να πραγματοποιείται συνεχώς όπως θα χρειάζεται να γίνεται αν ζουν στο τούνελ αστροναύτες.

Naftemporiki.gr