Από την στιγμή που έκανε την εμφάνιση του το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης ChatGPT η εταιρεία που το δημιούργησε, η OpenAI, βρίσκεται μόνιμα στα φώτα της δημοσιότητας για πολλούς λόγους αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρεία έγινε σημείο αναφοράς στη βιομηχανία της τεχνολογίας.
Μία από τις αιτίες που η OpenAI απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης είναι τα διάφορα προγράμματα και γενικότερα τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει. Υπάρχει συνεχής φημολογία για απόρρητα πρότζεκτ που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα εργαστήρια της OpenAI και το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ένα από αυτά.
Η βαθιά μάθηση
Το πρότζεκτ αυτό έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ ονομαστεί «Φράουλα» και αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα δίνει στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αυξημένα επίπεδα «λογικής» και «συλλογισμού» με βασικό στόχο τα προγράμματα ΑΙ
να εισέρχονται μόνα τους χωρίς εντολή κάποιου χρήστη στο Διαδίκτυο προκειμένου να… αυτοβελτιωθούν. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά θα αναζητούν στο Διαδίκτυο τρόπο να αναβαθμίζονται ώστε να εκτελούν κάθε φορά ολοένα και πιο σύνθετες εργασίες σε περίπτωση που αυτές του ζητηθούν.
Το πρότζεκτ προηγουμένως ονομαζόταν Q* (προφέρεται “Q star”) οι δοκιμές του οποίου έδειξαν νωρίτερα φέτος ότι μπορούσε να απαντήσει σε “δύσκολες ερωτήσεις επιστήμης και μαθηματικών”, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που είναι γνωστές αυτών των δοκιμών.
Σε αυτό το στάδιο, πολλά παραμένουν άγνωστα για το Strawberry συμπεριλαμβανομένου του πόσο μακριά είναι στην ανάπτυξη του και εάν είναι το ίδιο σύστημα με δεξιότητες «ανθρώπινων συλλογισμών» που η OpenAI φέρεται να έδειξε σε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το Bloomberg. Εκτιμάται ότι στόχος της OpenAI με το πρότζεκτ «Φράουλα» είναι να προωθήσει έναν νέο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αυτόν της αποκαλούμενη «βαθιάς μάθησης» που σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στη βιομηχανία της ΑΙ.
Naftemporiki.gr