Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρήματα οι περισσότεροι πληθυσμοί μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη αλλά κάποια είδη άντεξαν μερικές χιλιάδες έτη ακόμη. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή των μαμούθ με κυριότερο εκπρόσωπο αυτής της προσπάθειας την εταιρεία Colossal Biosciences.
Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος. Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal η οποία θέλει με παρόμοιο τρόπο να επαναφέρει στη ζωή και άλλα εξαφανισμένα ζώα.
Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Cell» περιγράφει το πώς κατάφερε να πετύχει την πρώτη τρισδιάστατη ανακατασκευή χρωμοσωμάτων που συλλέχθηκαν από καλοδιατηρημένο δέρμα μαμούθ επίτευγμα που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή των εξαφανισμένων ζώων.
Το δείγμα δέρματος ελήφθη από ένα μαμούθ που ζούσε πριν από 52 χιλιάδων χρόνια υπέστη τη διαδικασία της λυοφιλοποίησης από τις καιρικές συνθήκες αμέσως μετά το θάνατό του διατηρώντας το DNA του ζώου σε μια κατάσταση που μοιάζει με γυαλί. Το ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018, επιτρέποντας στην ερευνητική ομάδα να αναλύσει τον ιστό του δέρματος του.
Η ανακατασκευή
Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν με επιτυχία μια λεπτομερή ανακατασκευή χρωμοσωμάτων του μαμούθ, δομές που μοιάζουν με νήματα που αποτελούνται από DNA. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες μπόρεσαν να το κάνουν αυτό από ένα τόσο αρχαίο δείγμα. Οι ερευνητές λένε ότι οι γενετικές πληροφορίες που διατηρούνται σε αυτό το απολίθωμα είναι πολύ πιο λεπτομερείς από τα περισσότερα αρχαία «θραύσματα» DNA από μαμούθ που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Κατάφεραν να δουν όχι μόνο τα γονίδια που υπήρχαν στο απολίθωμα, αλλά και κατά προσέγγιση ποια ήταν ενεργά και ποια ήταν απενεργοποιημένα κάτι που δεν είχαν ξαναδεί.
«Όπως το DNA, τα ολόκληρα χρωμοσώματα πιστεύεται ότι είναι εύθραυστα αντικείμενα, που δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό έξω από έναν ζωντανό οργανισμό. Όμως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα χρωμοσώματα μπορούν, στην πραγματικότητα, να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτή η έκπληξη κάνει πολλά πράγματα δυνατά, όπως τη συναρμολόγηση εξαφανισμένων γονιδιωμάτων ή το να κοιτάξουμε σε έναν μάλλινο ιστό μαμούθ και να δούμε ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια ήταν απενεργοποιημένα ή εξέταση των βρόχων DNA που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια. Το γενικό σχέδιο για την επαναφορά στη ζωή των μαμούθ είναι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε μάθει για αυτό το ζώο από την αλληλουχία DNA για να δημιουργήσουμε ένα ον που να είναι παρόμοιο με το μαμούθ» λέει ο Ερεζ Λίμπερμαν Άιντεν του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor στο Τέξας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr