Skip to main content

Ξενύχτι για… δυνατό εγκέφαλο: Νέα μελέτη ανατρέπει τα στερεότυπα

Πρωινοί και βραδινοί τύποι

Η αντίληψη ότι όσοι ξενυχτάνε δυσκολεύονται να κάνουν οτιδήποτε (σωστά) κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως και να μην είναι τελικά σωστή.

Έρευνα υποστηρίζει ότι το να μένουμε ξύπνιοι μέχρι έως αργά θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη διαύγεια του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ερευνητές με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα από περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που είχαν ολοκληρώσει τεστ νοημοσύνης, λογικής, ανακλαστικών και μνήμης.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον τρόπο που η διάρκεια του ύπνου, η ποιότητα και ο χρονότυπος των συμμετεχόντων (δηλαδή την ώρα της ημέρας που νιώθουμε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και παραγωγικότητα) επηρέαζαν την απόδοση του εγκεφάλου.

Νυχτοπούλια

Διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και εκείνοι που ταξινομήθηκαν σε μια ενδιάμεση βαθμίδα είχαν «ανώτερη γνωστική λειτουργία», ενώ οι πρωινοί τύποι είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία.

Το να πέφτεις για ύπνο αργά παραπέμπει έντονα, γενικά, σε ανθρώπους των τεχνών. Συγγραφείς, μουσικοί και καλλιτέχνες που υπήρξαν «νυχτοπούλια» είναι αναρίθμητοι, ξεκινώντας από τους Λοτρέκ και Τζέιμς Τζόις έως τον Κάνιε Γουέστ και τη Lady Gaga.

Και παρότι υπήρχαν πολιτικοί – όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Μπαράκ Ομπάμα– που μάλλον λειτουργούσαν καλύτερα με λίγο ύπνο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσοι κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ είχαν έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

Υγιής εγκέφαλος

Ο Δρ Ράχα Γουέστ (Raha West), κλινικός ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το να κατανοεί και να εργάζεται κανείς σύμφωνα με τις φυσικές τάσεις του ύπνου του είναι απαραίτητο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κοιμάται κάποιος αρκετά, όχι πολύ ούτε πολύ λίγο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή και να λειτουργεί με την καλύτερη του κατάσταση».

Ο καθηγητής Ντακίν Μα, εκ των συγγραφέων της μελέτης Imperial, πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση του τρόπου του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση και την προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου μας.

Πρωινοί και βραδινοί τύποι

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ζήτησαν προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων. Ο Jacqui Hanley, επικεφαλής της χρηματοδότησης της έρευνας Ινστιτούτο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Χωρίς λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε εάν το να είναι κανείς «πρωινός» ή «βραδινός» τύπος επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη του ή εάν η απομείωση της γνωστικής ικανότητας προκαλεί αλλαγές στα πρότυπα ύπνου».

Η Τζέσικα Κελέκις (Jessica Chelekis) , λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, είπε ότι υπήρχαν «σημαντικοί περιορισμοί» στη μελέτη, καθώς η έρευνα δεν έλαβε υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης του δείγματος ή δεν συμπεριέλαβε την ώρα της ημέρας που διεξήχθησαν τα γνωστικά τεστ στα αποτελέσματα. Η κύρια αξία της μελέτης είναι η αμφισβήτηση των στερεοτύπων για τον ύπνο, πρόσθεσε.