Skip to main content

Ιδού η Σεληνιακή Πύλη, ο διαστημικός σταθμός Ευρώπης-ΗΠΑ στο φεγγάρι (βίντεο)

πηγή φωτό. (NASA)
Μια εικόνα της Σεληναικής Πύλης όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες των εγκαταστάσεων

Είναι γνωστό ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας την αποστολή του και μάλιστα ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες ότι ανατέθηκε στην Space X, τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, η διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς και καταστροφής του σταθμού.

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισαν ότι δεν θα προχωρήσουν μαζί με τους διαστημικούς τους συμμάχους (Ιαπωνία, Καναδά) στη δημιουργία ενός νέου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από Γη και θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα που αναμένεται να δημιουργήσει διαστημικούς σταθμούς διαφόρων ειδών και χρήσεων τα επόμενα χρόνια γύρω από τον πλανήτη μας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή NASA και ESA θέλουν να ρίξουν το βάρος τους στη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και υποστηρίζει αρχικά τις επανδρωμένες αποστολές που θα στείλει η NASA στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια και στη συνέχεια θα υποστηρίζει τις επανδρωμένες βάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί.

Απώτερος στόχος της Σεληνιακής Πύλης (Lunar Gateway) όπως έχει ονομαστεί αυτός ο σταθμός είναι να υποστηρίζει και τις επανδρωμένες αποστολές και γενικότερα τα ταξίδια στον Άρη. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η Σεληνιακή Πύλη θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη η οποία μετά από συνεχείς αναβολές προορίζεται τώρα για το Σεπτέμβριο του 2026.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την πρόοδο των εργασιών και των εγκαταστάσεων της Σεληνιακής Πύλης. Πιο συγκεκριμένα δόθηκε στη δημοσιότητα εικόνα και στοιχεία από την κατασκευή του τμήματος HALO (Habitation and Logistics Outpost) που έχει αναλάβει ο βιομηχανικός γίγαντας Northrop Grumman και οι εργασίες πραγματοποιούνται στο Τορίνο.

πηγή φωτό. (NASA)

Δόθηκαν επίσης στοιχεία για τους συμμετέχοντες στην κατασκευή της Σεληνιακής Πύλης και τι έχει αναλάβει ο καθένας να υλοποιήσει. Δεν δόθηκε πάντως στη δημοσιότητα ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα της λήξης των εργασιών, πότε αναμένεται να γίνει η εκτόξευση των τμημάτων από τα οποία θα αποτελείται ο σταθμός και η συναρμολόγηση τους και πότε θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί πληρώματα.

Naftemporiki.gr