Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κλείνει 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Εκκινώντας από τη βασική θεώρηση ότι η επιστημονική έρευνα και η γνώση η οποία παράγεται δεν είναι κτήμα μόνο των ειδικών αλλά αγαθό για ολόκληρη την κοινωνία, και στα πλαίσια της προσπάθειας της διάχυσης της επιστημονικής μεθόδου και του επιστημονικού λόγου με στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση επιστημονικά εγγράμματης κοινωνίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκίνησε μια σειρά δράσεις για το ευρύ κοινό το 1995.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» της ΓΓΕΚ αποκτήθηκε οπτικοακουστικός εξοπλισμός και διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος που φιλοξενεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall. Δόθηκε και δίνεται η δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο, να μπορεί το ευρύ κοινό να επισκέπτεται το ΕΑΑ και να έρχεται σε επαφή με τον επιστημονικό χώρο.
Οι δράσεις
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επικοινωνεί την υψηλής στάθμης επιστημονική έρευνα και θεωρία, που παράγεται από τους επιστήμονες του, σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με πληθώρα εκδηλώσεων, ενημερωτικών δράσεων και σεμιναρίων, διαδικτυακών ή δια ζώσης σχολείων για όλες τις ηλικίες σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας με έμφαση στις ακριτικές περιοχές. Επιπλέον οι δράσεις απευθύνονται και σε ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως έγκλειστοι καταστημάτων κράτησης, προσφυγόπουλα, καθώς και συμπολίτες μας ειδικών αναγκών και δεξιοτήτων.
Ενδεικτικά στον χώρο του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις, πρωινές και βραδινές, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρηση του έναστρου ουρανού και του Ήλιου, άνω των 400.000 ατόμων.
Στα πλαίσια των 30 χρόνων, για όλη την προσεχή χρονιά το ΙΑΑΔΕΤ μέσω του ΚΕΠ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εκδηλώσεις για το ευρύτερο κοινό. Η αρχή γίνεται το τριήμερο 12,13,14 Ιουλίου (ώρες 18.00 – 22.00) στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρατήρηση του Ήλιου, προβολή ψηφιακής ταινίας αστρονομικού περιεχομένου στον ειδικό θόλο φορητού πλανηταρίου, παρατήρηση της Σελήνης μέσω του ιστορικού τηλεσκοπίου NEWALL (κατασκευάστηκε το 1869) και παρατηρήσεις μακρινών αντικειμένων με τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα παρακάτω τηλέφωνα: 210 3490931 – 932 – 933, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται και για πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του Κέντρου. Ραντεβού στα αστέρια 12-13-14/7!