Το 2017 εντοπίσθηκε σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κήτους ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που ανήκει στη κατηγορία των ερυθρών νάνων. Ο πλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία LHS 1140b κέντρισε το ενδιαφέρον των αστρονόμων επειδή διαπιστώθηκε ότι εκτός από την κοντινή του απόσταση από τον πλανήτη μας έχει και κοντινά χαρακτηριστικά με αυτόν.
Ο LHS 1140b είναι βραχώδης, έχει μέγεθος μόλις 50% μεγαλύτερο από αυτό της Γης και αν και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο είναι εντός της αποκαλούμενης κατοικήσιμης ζώνης, της περιοχής δηλαδή σε ένα πλανητικό σύστημα όπου οι συνθήκες που επικρατούν επιτρέπουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή παράγοντας που θεωρείται απολύτως απαραίτητος για την παρουσία της ζωής έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε. Η εικόνα του πλανήτη που προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί οδήγησαν τους επιστήμονες στο να του δώσουν το παρατσούκλι «βολβός οφθαλμού».
Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει την παρουσία στον LHS 1140b του νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη μιας λεπτής και παρόμοιων χαρακτηριστικών με αυτή της Γης ατμόσφαιρας με παρουσία οξυγόνου και θεωρήθηκε ο καλύτερος υποψήφιος για αναζήτηση ζωής κόσμος έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Υπάρχει θαλάσσιο οικοσύστημα;
Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv πολυμελής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε στον LHS 1140b με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες παρατηρήσεις. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στον εξωπλανήτη είναι πιθανό να υπάρχει ένας ιριδίζων ωκεανός που περιβάλλεται από τεράστιες ποσότητες πάγου σε στερεά μορφή.
«Από όλους τους γνωστούς εύκρατους εξωπλανήτες, ο LHS-1140b θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το καλύτερο στοίχημά μας για να επιβεβαιώσουμε έμμεσα μια μέρα το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ενός εξωγήινου κόσμου πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών» δήλωσε Τσαρλς Καντιού αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές αν και ο πλανήτης έχει κατά βάση παγωμένες συνθήκες η περιοχή που βρίσκεται ο ωκεανός έχει θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής. Όπως είναι ευνόητο το James Webb θα κληθεί να κάνει εκ νέου παρατηρήσεις στον LHS-1140b για να συλλεχθούν νέα στοιχεία που να αποκαλύπτουν το επίπεδο κατοικησιμότητας του.
https://www.youtube.com/watch?v=j5bBxcTUj9Q
Να σημειωθεί ότι έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων περίπου πέντε χιλιάδων και αναμένεται η διαδικασία επιβεβαίωσης της ύπαρξης τους. Δεδομένου ότι οι περισσότερες μελέτες τοποθετούν τον αριθμό των άστρων στο γαλαξία μας κάπου ανάμεσα στα 200-400 δισεκατομμύρια ο αριθμός των πλανητών στο γαλαξία μας υπολογίζεται επίσης σε πολλές εκατοντάδες δισ. και στατιστικά τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί πλανήτες με συνθήκες φιλικοί στην παρουσία της ζωής οι οποίοι περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.
Naftemporiki.gr