H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη ένας γιγάντιος αστεροειδής έπεσε στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κολοσσιαίας σύγκρουσης προκάλεσαν την εξαφάνιση του 80% της ζωής στον πλανήτη. Η πιο κρίσιμη απώλεια για την εξέλιξη της ζωής στη Γη ήταν αυτή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων η οποία επέτρεψε στα θηλαστικά που κατάφεραν να επιβιώσουν από την σύγκρουση να βγουν από τις κρυψώνες στις οποίες ζούσαν επί πολλά εκατ. έτη, να ακμάσουν και να κυριαρχήσουν στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν άνοιξε το δρόμο μόνο στην εμφάνιση του ανθρώπου αλλά και σε αυτή του κρασιού.
Η ανακάλυψη
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Field Museum στο Σικάγο και του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελέτησαν απολιθωμένα κουκούτσια σταφυλιού που βρέθηκαν στη Κολομβία, τον Παναμά και το Περού. Η χρονολόγηση έδειξε ότι έχουν ηλικία περίπου 60 εκατ. ετών και σύμφωνα με τους ερευνητές ενισχύουν τη θεωρία ότι τα αμπέλια μπόρεσαν να ριζώσουν σε όλο τον κόσμο μόνο αφού οι δεινόσαυροι είχαν πλέον αποτελέσει παρελθόν για τον πλανήτη.
«Αυτά είναι τα παλαιότερα σταφύλια που έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου και είναι μερικά εκατομμύρια χρόνια νεότερα από τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ στην άλλη πλευρά του πλανήτη στη σημερινή κεντρική Ινδία. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα σταφύλια άρχισαν πραγματικά να εξαπλώνονται. Σκεφτόμαστε πάντα τα ζώα, τους δεινόσαυρους, γιατί ήταν τα μεγαλύτερα ‘αντικείμενα’ που επηρεάστηκαν, αλλά το γεγονός της εξαφάνισης είχε τεράστιο αντίκτυπο και στα φυτά. Το δάσος επανήλθε, με τρόπο που άλλαξε τη σύνθεση των φυτών. Χωρίς μεγάλους δεινόσαυρους για να τα ισοπεδώνουν ορισμένα τροπικά δάση συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Νότια Αμερική άρχισαν να αναπτύσσονται γρήγορα. Αυτοί οι πυκνότεροι βιότοποι πρόσφεραν νέες ευκαιρίες. Τα όσα συνέβησαν μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων μπορεί επίσης να βοήθησε τα σταφύλια με τη διάδοση των σπόρων τους» λέει ο Φαμπιανί Χερέρα του Field Museum.
Naftemporiki.gr