Skip to main content

Ανακαλύφθηκαν βρύα σε ερήμους της Γης που μπορούν να επιβιώσουν στον Άρη και να βοηθήσουν στην αποίκηση του

πηγή φωτό. (20th Century Fox/Allstar)
Ο Ματ Ντέιμον καλλιέργησε πατάτες στον «κινηματογραφικό» Άρη οι πρώτοι άνθρωποι στον πλανήτη ίσως καλλιεργήσουν βρύα για να επιβιώσουν

Αντέχουν στις ακραίες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη

Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασιζόταν σε πατάτες που καλλιεργούνταν σε βιολογικά απόβλητα του πληρώματος για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» ερευνητική ομάδα λέει ότι είναι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη. Επιστήμονες στην Κίνα λένε ότι ανακάλυψαν ότι το Syntrichia caninervis, ένα βρύο που βρίσκεται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στη Καλιφόρνια, είναι σε θέση να αντέχει σε συνθήκες που μοιάζουν με τον Άρη, όπως ξηρασία, υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και ακραίο κρύο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Οικολογίας και Γεωγραφίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών λέει ότι η μελέτη που πραγματοποίησε είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στη δυνατότητα ανάπτυξης φυτών στην επιφάνεια του Άρη και όχι σε θερμοκήπια. «Οι μοναδικές γνώσεις που αποκτήθηκαν στη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του εξωτερικού διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες στρες» αναφέρει η ομάδα.

«Η καλλιέργεια των χερσαίων φυτών είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες, ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν είναι βρώσιμα, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο Διάστημα»
λέει ο καθηγητής Στιούαρτ Μακ Ντάνιελ ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δεν συμμετείχε στη μελέτη

Ο Δρ. Αγκάτα Ζουπάνσκα, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό και τη μετατροπή του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη για να επιτρέψει την ανάπτυξη άλλων φυτών. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν κάνουν εξαιρετική προσθήκη στη σαλάτα», είπε.

Η ανακάλυψη

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Innovation» οι ερευνητές περιγράφουν πώς τα βρύα της ερήμου όχι μόνο επέζησαν αλλά ανέκαμψαν γρήγορα από σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80 C και έως και 30 ημέρες στους -196 C, και μετά από έκθεση σε ακτίνες γάμα, με δόσεις περίπου 500 Gy που προωθούν ακόμη και νέα ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, η ομάδα δημιούργησε μια διάταξη που είχε παρόμοιες πιέσεις, θερμοκρασίες, αέρια και υπεριώδη ακτινοβολία με τον Άρη. Βρήκε ότι τα βρύα επέζησαν σε αυτό το περιβάλλον που μοιάζει με τον Άρη και ήταν σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης, ακόμη και μετά από επτά ημέρες έκθεσης.

Naftemporiki.gr