Skip to main content

Ολογραφικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας το νέο στοίχημα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ο επικεφαλής της Metα θέλει να μας απελευθερώσει από τα κινητά τηλέφωνα

Ο Μαρκ Ζάκερμπερκ έδωσε δύο συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρθηκε στο όραμα αλλά και τα σχέδια του για τα έξυπνα γυαλιά που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να προωθήσει στην αγορά η Metα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp η Metα έχει στρέψει την προσοχή της στη δημιουργία ολογραφικών γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας AR. Ο τελικός στόχος είναι μια συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κινητό τηλέφωνο με μια χωρική διεπαφή που θα επιτρέπει στον χρήστη να κινείται με το κεφάλι ψηλά έχοντας πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται και παράλληλα θα έχει ελεύθερα τα χέρια του ενώ την ίδια στιγμή θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που του είναι απαραίτητες ή που επιθυμεί να μάθει.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι αναμένει τρία βασικά μοντέλα έξυπνων γυαλιών να γίνουν τυπικός εξοπλισμός για καθημερινή χρήση. Το πρώτο είναι ήδη διαθέσιμο, πρόκειται για γυαλιά ήχου και κάμερας με ενσωματωμένες δυνατότητες AI τα οποία έριξε στην αγορά η Metα σε συνεργασία με την Ray-Ban. Τα  Ray-Ban Meta Smart Glasses κοστίζουν 300 δολάρια. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε είναι η προσθήκη μιας μικρής οθόνης προβολής (HUD).

Τι κάνουν

Τα έξυπνα γυαλιά με HUD θα σας επιτρέπουν να βλέπετε ειδοποιήσεις, να λαμβάνετε και να απαντάτε σε μηνύματα και να αλληλεπιδράτε με την τεχνητή νοημοσύνη με μια οθόνη, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να σελιδοποιείτε με μεγαλύτερη απάντηση με τον δικό σας ρυθμό. Η πιο συναρπαστική επιλογή θα είναι τα γυαλιά AR με πλήρη ολογραφική προβολή που σας επιτρέπουν να αλληλεπιδράτε με φίλους οπουδήποτε στον κόσμο σαν να βρίσκονται στο δικό σας δωμάτιο. Στη μια 40λεπτη συνέντευξη με τον YouTuber Kallaway ο Ζάκερμπεργκ έδωσε ένα παράδειγμα συνομιλίας με έναν φίλο του με τον καθένα να φορά ένα πειραματικό μοντέλο γυαλιών Meta AR.

Αν θέλετε να παίξετε χαρτιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εικονική τράπουλα. Οσοι συμμετέχουν σε μια κλήση AR μπορούν να δουν τα τραπουλόχαρτα, να τα πάρει και να παίξει σαν να ήταν αληθινά. Οι χρήστες των γυαλιών μπορούν επίσης να εργαστούν μαζί, να παίξουν παιχνίδια και να δημιουργήσουν έργα τέχνης ο ένας με τον άλλον σε έναν καμβά. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Αυτό που σύμφωνα με τον άνθρωπο που έφερε τα social media στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου θα κάνει τα ολογραφικά γυαλιά AR μια συναρπαστική εμπειρία είναι ότι συμβαίνει όλα θα εξελίσσονται με ένα ζευγάρι ελαφριά γυαλιά που θα μπορεί κάποιος να φορά για ώρες χωρίς να αποσυνδέεται από την πραγματικότητα.

Φυσικά δεν είναι η Metα η μόνη εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη γυαλιών VR, AR κλπ. και αναμένεται σύντομα να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα μοντέλα.

Naftemporiki.gr