Skip to main content

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το ηλιακό των Αιγυπτίων

Ανατροπή στις θεωρίες για τον τρόπο λειτουργίας του θαυμαστού οργάνου

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η αρχαία συσκευή μεγέθους κουτιού παπουτσιών που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινήσεων του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών – ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο, όχι το ηλιακό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που βρέθηκε από σφουγγαράδες στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων το 1901, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2.200 χρόνια. Η συσκευή, η οποία περιέχει χάλκινα γρανάζια, μερικές φορές καταγράφεται ο παλαιότερος υπολογιστής στον κόσμο.

Ένα κομμάτι του μηχανισμού, γνωστό ως «ημερολογιακός δακτύλιος», χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ημερών του έτους, με μία τρύπα την ημέρα. Ενώ το δαχτυλίδι είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, διατηρείται μόνο εν μέρει, επομένως δεν είναι σαφές πόσες ημέρες προοριζόταν να παρακολουθηθεί.

Το 2020, μια ομάδα με επικεφαλής τον ανεξάρτητο ερευνητή Κρις Μπουντίσελιτς χρησιμοποίησε νέες εικόνες ακτίνων Χ της συσκευής, σε συνδυασμό με μετρήσεις και μαθηματική ανάλυση, για να καθορίσει ότι ο μηχανισμός πιθανότατα δεν κάλυπτε ένα πλήρες ηλιακό ημερολογιακό έτος αλλά μάλλον 354 ημέρες γεγονός που παραπέμπει σε σεληνιακό ημερολόγιο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης χρησιμοποίησε στατιστικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν για το Παρατηρητήριο Gravitational Wave Interferometer Laser για να ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα – κυματισμούς στο χωροχρόνο που παράγονται από τις συγκρούσεις τεράστιων ουράνιων αντικειμένων όπως οι μαύρες τρύπες. Αυτές οι στατιστικές μέθοδοι είναι αρκετά ευαίσθητες ώστε να ανιχνεύουν τα αμυδρά σήματα από ένα δυνητικά πολύ θορυβώδες φόντο.

Η ανακάλυψη

Όταν οι ερευνητές εκπαίδευσαν την ισχυρή στατιστική τεχνική στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τοποθέτηση των γνωστών οπών, καθώς και τον πιθανό τρόπο με τον οποίο τα θραύσματα του μηχανισμού ταιριάζουν μεταξύ τους, για να συμπεράνουν τον αριθμό και την τοποθέτηση των χαμένων οπών. Τελικά προσδιόρισαν ότι ο μηχανισμός είχε πιθανώς 354 ή 355 τρύπες. Αυτό σήμαινε ότι πιθανότατα ακολουθούσε το σεληνιακό ημερολόγιο των 354 ημερών που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αντί του ημερολογίου των 365 ημερών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

«Τα αποτελέσματα της ομάδας της Γλασκώβης παρέχουν νέες ενδείξεις ότι ένα από τα στοιχεία του μηχανισμού των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του ελληνικού σεληνιακού έτους», ανέφεραν οι ερευνητές σε δήλωση του πανεπιστημίου.

Η ομάδα εντυπωσιάστηκε με την προσοχή των δημιουργών της συσκευής στη λεπτομέρεια. «Η ακρίβεια της τοποθέτησης των οπών θα απαιτούσε πολύ ακριβείς τεχνικές μέτρησης και ένα απίστευτα σταθερό χέρι για να τις τρυπήσει. Είναι μια καθαρή συμμετρία ότι έχουμε προσαρμόσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να μελετήσουμε το σύμπαν σήμερα για να καταλάβουμε περισσότερα για έναν μηχανισμό που βοήθησε τους ανθρώπους να παρακολουθούν τους ουρανούς σχεδόν πριν από δύο χιλιετίες» λέει ο Γκράχαμ Γόαν καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr