Skip to main content

Ευρωπαϊκή αποστολή με ελληνική συμμετοχή αποκαλύπτει τα μυστικά των σύννεφων της Γης

πηγή φωτό (ESA-P.Carril)
Στην εικόνα ο δορυφόρος EarthCARE

Στόχος η αποκάλυψη στοιχείων για την δομή των νεφών καθώς και τη θέρμανση και ψύξη του πλανήτη

Στις 29 Μαΐου εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος της αποστολής «EarthCARE» που έχει στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και τελικά την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών. Η αποστολή «EarthCARE» (Cloud, Aerosol and Radiation Explorer) αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).

Λιγότερο από έναν μήνα μετά την εκτόξευσή του, ο δορυφόρος παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα από ένα από τα όργανά του με τα οποία αποκαλύπτονται, για πρώτη φορά από το Διάστημα, πληροφορίες για τα συστατικά και την εσωτερική δομή των νεφών. Ο δορυφόρος φέρει τέσσερα εξελιγμένα όργανα, τα οποία θα ρίξουν «φως» στον ρόλο που παίζουν τα σύννεφα και τα αερολύματα στη θέρμανση και ψύξη της γήινης ατμόσφαιρας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και στην καλύτερη πρόγνωση των καιρικών συνθηκών.

Τα πρώτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν προέρχονται από το όργανο ραντάρ σκιαγράφησης του προφίλ των νεφών, που ανέπτυξε η JAXA. Τα άλλα τρία όργανα αναμένεται να δώσουν δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.

Η δομή

Στα στοιχεία και τις εικόνες που έστειλε ο δορυφόρος παρουσιάζονται λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική δομή των νεφών πάνω από τον ωκεανό, ανατολικά της Ιαπωνίας στις 13 Ιουνίου 2024. Στα αριστερά, τα δεδομένα αποκαλύπτουν την κατακόρυφη συγκέντρωση των σωματιδίων των νεφών. Το πυκνότερο τμήμα του νέφους βρίσκεται στο κέντρο του, όπου υπάρχουν περισσότερα μεγαλύτερα σωματίδια. Στα δεξιά διακρίνεται η ταχύτητα πτώσης των σωματιδίων του νέφους. Οι χαμηλές τιμές στο ανώτερο στρώμα υποδηλώνουν κρυστάλλους πάγου και νιφάδες χιονιού που αιωρούνται ή πέφτουν αργά. Στο κατώτερο στρώμα, οι πολύ υψηλότερες τιμές ταχύτητας πτώσης υποδηλώνουν βροχή.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή συμμετέχει μέσα από μια σειρά πειραμάτων και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως δήλωνε λίγο καιρό νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Βασίλης Αμοιρίδης, «ο EarthCARE είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα μας παράσχει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το Διάστημα για να αποκωδικοποιήσουμε άγνωστες ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα βελτιώσουν τις προγνώσεις».

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ