Skip to main content

Ιστορικό ρεκόρ από το δορυφόρο Mars Odyssey, ολοκλήρωσε 100 χιλιάδες περιστροφές γύρω από τον Άρη

πηγή φωτό. (NASA/JPL)

Βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη 23 χρόνια

To 2001 Mars Odyssey εκτοξεύθηκε στις 7 Απριλίου 2001 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με πύραυλο Delta II και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 24 Οκτωβρίου 2001. Αποστολή του ήταν να χρησιμοποιήσει φασματόμετρα και μία θερμογραφική κάμερα για να ανιχνεύσει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού και να μελετήσει τη γεωλογία και το περιβάλλον ακτινοβολίας του πλανήτη.

Τα δεδομένα αυτά μελετώνται σε συνάρτηση με το ζήτημα της υπάρξεως ζωής στον Άρη και της εκτιμήσεως του κινδύνου από ακτινοβολίες για μελλοντικούς αστροναύτες στον πλανήτη. Το σκάφος λειτουργεί επίσης ως αναμεταδότης τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στη Γη και στα ρομποτικά οχήματα που υπάρχουν στον Άρη.  Η αποστολή ονομάσθηκε ως φόρος τιμής στον Άρθουρ Κλαρκ και το βιβλίο του 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Το ρεκόρ

Η NASA ανακοίνωσε ότι το Mars Odyssey ολοκλήρωσε 100 χιλιάδες περιστροφές κατά την τροχιακή του κίνηση γύρω από τον Άρη καταρρίπτοντας έτσι ένα ακόμη ρεκόρ και γράφοντας τη δική του διαστημική ιστορία. Ο δορυφόρος έχει μέχρι σήμερα στείλει στη Γη 17,1 Terabits δικών του δεδομένων και 1,33 Terabits δεδομένων από τα ρόβερ που εστάλησαν τα τελευταία 20 χρόνια στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο δορυφόρος έχει καταγράψει επίσης 1,4 εκατ. εικόνες του Άρη.

Naftemporiki.gr