Skip to main content

Εντοπίστηκε παιδί των Νεάντερταλ με σύνδρομο Down που ελάμβανε στοργική φροντίδα

Σημαντική ανακάλυψη για επιστημονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» ομάδα επιστημόνων από την Ισπανία αναφέρουν τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησαν στα απολιθώματα ενός κοριτσιού Νεάντερταλ. Η Τίνα όπως ονόμασαν το κορίτσι οι ερευνητές είχε ηλικία έξι ετών και ζούσε πριν από περισσότερα από 145 χιλιάδες έτη στο Cova Negra, ένα σπήλαιο στην Ισπανία.

Οι ερευνητές υπέφερε από μια συγγενή παθολογία στο εσωτερικό αυτί που συνδέεται με τη σύνδρομο Down και πιθανότατα προκάλεσε σοβαρή απώλεια ακοής, συμπτώματα απώλειας ισορροπίας και εμφάνισης ιλίγγων στο παιδί. Εκτός του ότι είναι η πρώτη περίπτωση εντοπισμού του συνδρόμου Down στους Νεάντερταλ και ταυτόχρονα το αρχαιότερο ίχνος αυτής της γενετικής διαταραχής η ανακάλυψη αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τη συμπεριφορά των μακρινών εξαδέλφων μας.

Η ανατροπή

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να παρέχουν αλτρουιστική φροντίδα και υποστήριξη σε ένα ευάλωτο μέλος της κοινωνικής τους ομάδας αφού το παιδί επέζησε χρόνια μετά τη γέννησή του.

Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται σε πολλών ειδών ευρήματα των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι το διαχρονικό στερεότυπο των πρωτόγονων χωρίς κοινωνικοπολιτιστικό υπόβαθρο Νεάντερταλ είναι λάθος και ήταν ένα είδος με υψηλότερη νοημοσύνη και περισσότερη κοινωνική συνείδηση από όσο πιστεύαμε.

«Μέχρι τώρα, ήταν δυνατή η διάγνωση του συνδρόμου Down σε δείγματα απολιθωμάτων μόνο μέσω της ανάλυσης του αρχαίου DNA. Στη μελέτη μας μπορέσαμε να το διαγνώσουμε μέσω μιας ανατομικής μελέτης του εσωτερικού αυτιού. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα να μελετηθεί η πιθανή παρουσία του συνδρόμου Down σε δείγματα απολιθωμάτων και έτσι να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε τον παρουσία του του σε αρχαίους πληθυσμούς» λέειο η Δρ. Μερσέντες Κόντε Βαλβέρδε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Alcalá, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr