Skip to main content

Ο Ελον Μασκ θα φτιάξει ρυμουλκό που θα σπρώξει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο… γκρεμό

Η NASA συμφώνησε με την SpaceX για την καταστροφή του ISS

Στις 2 Νοεμβρίου του 2000 ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) άνοιξε τις πύλες του για την εγκατάσταση αστροναυτών. To αρχικό πλάνο ήταν ο ISS να λειτουργήσει για χρονικό διάστημα 15 ετών. Όμως υπήρξαν συνεχείς παρατάσεις της εξαιρετικά πετυχημένης λειτουργίας του στη διάρκεια της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες πειράματα και μελέτες κάθε ερευνητικού και επιστημονικού τομέα ενώ επίσης  επισκέφτηκαν τον σταθμό ιδιώτες που πλήρωσαν τεράστια ποσά για να ταξιδέψουν εκεί ως «διαστημικοί τουρίστες». Ο ISS υποδέχτηκε τα τελευταία χρόνια ηθοποιούς και κινηματογραφικά συνεργεία που πραγματοποίησαν εκεί γυρίσματα ταινιών.

Μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη λειτουργία του ISS (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς) αποφασίστηκε ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός λειτουργίας το 2030. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η NASA υπέγραψε με την SpaceX, τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, συμφωνία ώστε η εταιρεία να κατασκευάσει ένα όχημα το οποίο θα ωθήσει τον ISS με ομαλό τρόπο προς την γήινη ατμόσφαιρα ώστε να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη και ασφαλής διαδικασία καταστροφής του σταθμού.

Το κόστος

Η NASA ονόμασε τον σταθμό U.S. Deorbit Vehicle και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα δώσει στην Space X 843 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του οχήματος.

Η NASA αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στη δημιουργία της Σεληνιακής Πύλης, ενός διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει σε συνεργασία με την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά ο οποίος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα υποστηρίζει αρχικά τις επανδρωμένες αποστολές που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια εκεί και στη συνέχεια τις βάσεις που σχεδιάζονται να δημιουργηθούν στο φυσικό μας δορυφόρο.

Για την περιοχή γύρω από τη Γη η NASA θα ακολουθήσει την τακτική που έχει τα τελευταία χρόνια και με τα διαστημικά σκάφη μεταφοράς αστροναυτών συνεργαζόμενη με τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν παρουσιάσει τα σχέδια τους για δημιουργία διαφόρων ειδών και χρήσεων διαστημικών σταθμών που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και η NASA θα βρει καταφύγιο σε κάποιον/ους από αυτούς.

Naftemporiki.gr