Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε το 1995 μια εικόνα από γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Η εικόνα αυτή έθελξε το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των φίλων του Διαστήματος με το ενδιαφέρον για αυτή την εικόνα να αποδειχθεί τόσο ισχυρό ώστε να αποτελέσει τελικά την πιο εμβληματική φωτογραφία του Hubble αλλά και μια από τις πιο σημαντικές εικόνες που έχει καταγράψει η ανθρωπότητα από το Σύμπαν.
Οι «Στύλοι της Δημιουργίας» όπως ονομάστηκαν οι κοσμικές δομές αυτής της φωτογραφίας αποτέλεσαν έκτοτε ένα σημείο σταθερού ενδιαφέροντος για τους αστρονόμους. Το Hubble φωτογράφησε ξανά το 2015 τους Στύλους καταγράφοντας τις μεταβολές που είχαν υπάρξει στο μεταξύ εκεί. To ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, το James Webb, φωτογράφησε ξανά τους Στύλους καταγράφοντες όπως είναι ευνόητο σημαντικά πιο λεπτομερείς εικόνες τους.
Οι στύλοι είναι τόσο πυκνοί, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά, σχηματίζοντας νέα άστρα. Στην κορυφή κάθε στύλου νεαρά φωτεινά άστρα εκτινάσσουν με την ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω. Τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι στύλοι έχουν διαλυθεί εξαιτίας κάποιου κοσμικού φαινομένου, πιθανότατα κάποιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη εκεί.
Η 3D θέα
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ομάδα ειδικών παρουσιάζει σε τρισδιάστατη απεικόνιση τους Στύλους και τις διαφορές που παρουσιάζουν οι καταγραφές στο ορατό φάσμα από το Hubble και στο υπέρυθρο από το James Webb.
«Πετώντας δίπλα και ανάμεσα στους πυλώνες, οι θεατές βιώνουν την τρισδιάστατη δομή τους και βλέπουν πώς φαίνονται διαφορετικά στην προβολή ορατού φωτός Hubble έναντι της προβολής υπέρυθρου φωτός Webb. Η αντίθεση τους βοηθά να κατανοήσουν γιατί έχουμε περισσότερα από ένα διαστημικά τηλεσκόπια για να παρατηρούν διαφορετικές πτυχές του ίδιου αντικειμένου» εξηγεί Φράνκ Σάμερς κύριος επιστήμονας οπτικοποίησης του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου ( STScI) στη Βαλτιμόρη ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ανάπτυξης ταινιών για το πρόγραμμα «Σύμπαν της Μάθησης» της NASA στο οποίο το κοινό συνδέεται με τους επιστήμονες και τα δεδομένα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που σχετίζονται με αποστολές αστροφυσικής.
Naftemporiki.gr