Skip to main content

Τα καθαριστικά σφουγγαράκια μολύνουν με τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά περιβάλλον και ανθρώπους κάθε μήνα

Απρόσμενος εχθρός του περιβάλλοντος

Τα σφουγγάρια αφρού μελαμίνης, τα κοινά σφουγγαράκια καθαρισμού που έχουμε συνήθως στους νεροχύτες της κουζίνας αποτελούν σύμφωνα νέα μελέτη ένα από τα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον οικιακά αντικείμενα. Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες κινεζικών και αμερικανικών ακαδημαϊκών ινστιτούτων αναφέρει σε δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Enviromental & Science Technology» ότι τα σφουγγαράκια καθαρισμού απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια τοξικά μικροπλαστικά κάθε μήνα επηρεάζοντας δυνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Τα σφουγγαράκια αυτά είναι κατασκευασμένα από ένα πλαστικό πολυμερές συναρμολογημένο σε ένα μαλακό, ελαφρύ λειαντικό αφρό, καθιστώντας το ιδανικό για την κατασκευή καθαριστικών προϊόντων. Αλλά καθώς φθείρονται με τη χρήση, ο αφρός διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, απελευθερώνοντας μικροπλαστικές ίνες (MPF) στα συστήματα αποχέτευσης με κάθε πλύση.

Αυτά τα τοξικά μικροπλαστικά μπορεί να καταναλωθούν από την άγρια ​​ζωή, επιστρέφοντας στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Έχουν συνδεθεί με διάφορες επιπλοκές στην υγεία στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς και με διάφορους τύπους καρκίνου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο γρήγορα διασπάται ο αφρός μελαμίνης και υπολόγισαν πόσες μικροπλαστικές ίνες αποβάλλει με τη χρήση. Διαπίστωσαν ότι ένα μόνο σφουγγαράκι μπορεί να απελευθερώσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια ίνες ανά γραμμάριο φθαρμένου σφουγγαριού.

«Η φθορά του σφουγγαριού θα μπορούσε να απελευθερώσει 6,5 εκατομμύρια MPFs/g, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει παγκόσμια συνολική εκπομπή 4,9 τρισεκατομμυρίων MPF λόγω της κατανάλωσης σφουγγαριού», είπαν οι ερευνητές.

Ο υπολογισμός

Τα σφουγγάρια που κατασκευάζονταν από πιο πυκνό αφρό φθείρονταν πιο αργά και παρήγαγαν λιγότερες μικροπλαστικές ίνες, είπαν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν μια πρόχειρη εκτίμηση για το πόσα μικροπλαστικά περνούν στο περιβάλλον από τη χρήση αυτών των σφουγγαριών με βάση τις μηνιαίες πωλήσεις τους από την Amazon.

Υπολόγισαν ότι 1,55 τρισεκατομμύρια ίνες από σφουγγαράκια καθαρισμού θα μπορούσαν να απελευθερώνονται κάθε μήνα. Το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο καθώς η ανάλυση έλαβε υπόψη μόνο έναν λιανοπωλητή, είπαν οι επιστήμονες.

Για να ξεπεραστεί η περιβαλλοντική τοξικότητα που προκαλούν αυτά τα προϊόντα, οι ερευνητές συνιστούν στους κατασκευαστές να δημιουργούν πιο πυκνά και σκληρότερα σφουγγάρια που είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά. Συνιστούν επίσης στους καταναλωτές να επιλέγουν φυσικά προϊόντα καθαρισμού που δεν χρησιμοποιούν πλαστικά.
Naftemporiki.gr