O μοριακός βιολόγος Χασέμ Αλ Γκαϊλί από την Υεμένη ρίχνει στο τραπέζι μια ιδέα ταχέως σωφρονισμού ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων. Πρόκειται για μια ιδέα που είναι βγαλμένη κυριολεκτικά από σενάριο επιστημονικής φαντασίας η οποία θα μετουσιώνεται σε ένα σύστημα που ο εμπνευστής του έχει ονομάσει Cognify που σημαίνει «δημιουργός συνείδησης».
Το σχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή στον εγκέφαλο του εγκληματία συνθετικών αναμνήσεων μέσω εγκεφαλικού εμφυτεύματος και τη χρήση ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας. Ο εγκληματίας θα βλέπει εικόνες από αυτά που έκανε και θα βίωνε τα γεγονότα από την οπτική γωνία των θυμάτων με στόχο να του προκληθεί συναισθηματική κατάσταση (τύψεις κ.α.) που θα τον κάνουν να μετανιώσει για ότι έκανε. Επόμενο βήμα της ιδέας είναι τα άτομα αυτά να κάνουν ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση θεραπευτικών συνεδριών που θα καθιστούσαν αυτές τις αναμνήσεις μόνιμες στο μυαλό του.
Σύμφωνα με τον Γκαϊλί το σύστημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που για διαφόρους λόγους αδυνατούν να παράξουν σκέψεις και συναισθήματα που να τους εμποδίζουν να προκαλούν κακό σε άλλους ανθρώπους.
Το σύστημα θα αποτελείται μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα εμφανίζει πλάνα της παράβασης ή του εγκλήματος που έκανε κάποιος σε συνδυασμό με ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα προκαλεί συναισθηματικές καταστάσεις (π.χ τύψεις) που ορισμένα άτομα μπορεί να μην παράγουν μόνα τους.
Η λειτουργία
Σύμφωνα με την ιδέα αυτή οι καταδικασμένοι για τέτοιου είδους εγκλήματα θα υποβάλλονται σε σάρωση εγκεφάλου υψηλής ανάλυσης που θα δημιουργεί έναν λεπτομερή χάρτη του νευρικού τους οδικού δικτύου. Ο χάρτης θα επιτρέπει στο Cognify να στοχεύει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και τη λογική σκέψη. Αυτές οι εργασίες εντοπίζονται στον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό, την αμυγδαλή, τον βρεγματικό λοβό και τον πρόσθιο φλοιό.
Η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί δείχνοντας στον κρατούμενο αναμνήσεις από τα εγκλήματά του που μπορεί να περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα μίσους, κλοπές, απάτες κ.α. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να διεγείρει μια σωματική απόκριση αφήνοντας τον δράστη να νιώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη το θύμα του.
Η ιδέα είναι ότι οι… φυτευτές αναμνήσεις θα έχουν σχεδιαστεί έτσι για να προκαλούν συνέπειες και τραύματα προσομοιώνοντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες βίαιων ενεργειών, όπως το πένθος της οικογένειας του θύματος ή το σωματικό και συναισθηματικό τραύμα που υπέστη το θύμα. Ακόμη και η τεχνολογία για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο σύστημα είναι διαθέσιμη ή μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά σύντομα τα νομικά και ηθικά ζητήματα που απορρέουν για τη χρήση της είναι πολλά όπως επίσης και η κάθε είδους παράνομη και κακόβουλη χρήση της.
Naftemporiki.gr