Skip to main content

Εκτοξεύτηκε ο γαλλο-κινεζικός δορυφόρος που θέλει να ανακαλύψει την ιστορία του Σύμπαντος (βίντεο)

πηγή φωτό. (SVOM Collaboration)
O εικονιζόμενος δορυφόρος SVOM θα προσπαθήσει να εντοπίσει εκλμάψεις ακτίνων γ

Η αποστολή έχει βασικό στόχο την ανίχνευση εκλάμψεις ακτίνων γ

Ο πύραυλος Longue-Marche 2-C που μεταφέρει τον γαλλο-κινεζικό δορυφόρο Svom, δημιούργημα μηχανικών των δύο χωρών, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το διαστημικό κέντρο της Σιτσάνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, στην νοτιοδυτική Κίνα. Η αποστολή αυτή έχει στόχο να εντοπίσει στο διάστημα τις «εκλάμψεις ακτίνων γ», τρομερά ισχυρές εκρήξεις οι οποίες αναμένεται κυρίως να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Σύμπαντος.

Σχεδιασμένη από μηχανικούς των δύο χωρών, η αποστολή αυτή που ονομάζεται “Svom” (Space-based multi-band astronomical Variable Objects Monitor), αποτελεί μια σημαντική συνεργασία Κίνας και Δύσης στο Διάστημα με στόχο να ανιχνεύσει και να εντοπίσει αυτά τα πολύ μακρινά κοσμικά φαινόμενα. Ο δορυφόρος είναι βάρους 930 κιλών και περιέχει τέσσερα όργανα (δύο κινεζικά, δύο γαλλικά) και, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τέθηκε ήδη σε τροχιά.

Το φαινόμενο

Οι εκρήξεις ή εκλάμψεις ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB (Gamma-Ray Burst), είναι συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γ που δημιουργούνται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου η μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως την σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα, από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες. Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εκρήξεις φωτονίων γάμμα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που ακτινοβολούν εκατομμύρια φορές λαμπρότερα από τον Ήλιο.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εχθρικές στην ζωή και αν συμβεί κάποια σε κοντινή απόσταση από εμάς και η ακτινοβολία χτυπήσει τον πλανήτη μας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ολέθριες για την πανίδα, την χλωρίδα και φυσικά τον άνθρωπο. Μάλιστα μια μαζική εξαφάνιση της ζωής πριν από 440 εκατ. έτη έχει συνδεθεί με την έλευση στην Γη μιας έκλαμψης ακτίνων γ.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ