Skip to main content

Άστρο δραπετεύει από το γαλαξία μας με τρομερή ταχύτητα για να αποφύγει ένα… βαμπίρ

πηγή φωτό. (NASA)

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πιο σπάνια άστρα

Εάν δεχόσασταν επίθεση από ένα αδηφάγο άστρο βαμπίρ ή κινδυνεύατε να πέσετε μέσα σε δύο μαύρες τρύπες που μονομαχούν το πιθανότερο είναι να το βάζατε στα πόδια… Αυτό έκανε και ένα άστρο του γαλαξία μας το οποίο απέδρασε από την περιοχή που βρισκόταν τρέχοντας με ταχύτητα 1,6 εκατομμυρίων χλμ./ώρα. Αυτό είναι περίπου 1,500 φορές ταχύτερο από την ταχύτητα του ήχου.

Το άστρο ονομάζεται CWISE J124909+362116.0 (J1249+36) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά από εθελοντές του ερευνητικού προγράμματος Backyard Worlds: Planet 9, οι οποίοι εξερευνούν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA.

Το J1249+36 ξεχώρισε αμέσως λόγω της τεράστιας ταχύτητας με την οποία κινείται με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει το γαλαξία μας. Ο Άνταμ Μπουργκάσερ καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη με στόχο να παρατηρήσει το άστρο.

Πανάρχαιο και σπάνιο

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι το αστέρι ανήκει σε μια κατηγορία από τα παλαιότερα αστέρια στο γαλαξία μας, τους αποκαλούμενους υπονάνους L. Αυτά τα άστρα είναι πολύ σπάνια και αξιοσημείωτα λόγω των πολύ χαμηλών μαζών τους και των σχετικά ψυχρών θερμοκρασιών τους. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης και άλλα δεδομένα για το άστρο δραπέτη. «Η ταχύτητα και η τροχιά του έδειξαν ότι κινείται αρκετά γρήγορα για να ξεφύγει από το γαλαξία μας» λέει ο Μπουργκάσερ.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν για το άστρο οδηγεί τους ειδικούς στα δύο πιθανά σενάρια του άστρου βαμπίρ, ενός λευκού νάνου, και των μαύρων τρυπών που… παλεύουν μεταξύ τους.

Έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα άστρα που εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων έχουν εγκαταλείψει τη θέση στην οποία βρίσκονταν και κινούνται με μεγάλες ταχύτητες ελεύθερα στο Διάστημα. Το διασημότερο άστρο-δραπέτη του γαλαξία μας είναι το Zeta Ophiuchi που έχει επίσης τις κωδικές ονομασίες HD 149757 και HR 6175.

Το άστρο έχει μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είναι 65 χιλιάδες φορές πιο λαμπρό από το μητρικό μας άστρο. Είναι περιτριγυρισμένο από τεράστιες ποσότητες σκόνης και σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν υπήρχε αυτή η σκόνη θα ήταν ένα από τα πιο φωτεινά άστρα του ουρανού με το φως του να έχει μπλε απόχρωση.

Πιστεύεται ότι το άστρο ανήκε κάποτε σε ένα δυαδικό σύστημα με το δεύτερο άστρο του συστήματος να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το Zeta. Όμως το δεύτερο άστρο εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα με αποτέλεσμα το Zeta να απεγκλωβιστεί από τη βαρυτική έλξη του άλλου άστρου και να αρχίσει να ταξιδεύει πλέον ελεύθερο στο Διάστημα. Υπολογίζεται ότι το Zeta εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη με ταχύτητα 160 χιλιάδες χλμ./ώρα και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 440 ετών φωτός από εμάς.

Naftemporiki.gr