Skip to main content

Άγριοι χιμπατζήδες προσφέρουν στην ανθρωπότητα νέα φάρμακα από την φύση

Εντοπίσθηκαν 13 φυτά που χρησιμοποιούνται από αυτά τα πρωτεύοντα θηλαστικά για θεραπευτικούς σκοπούς

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εντόπισε 13 φυτά που έχουν ισχυρές ιδιότητες επούλωσης πληγών και καταπολέμησης λοιμώξεων σε μια «συναρπαστική» όπως χαρακτηρίζεται ανακάλυψη με τη βοήθεια ορισμένων άγριων χιμπατζήδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν τους μεγάλους πιθήκους σε ένα αφρικανικό δάσος να τρέφονται με φλοιούς, νεκρά ξύλα και φύλλα φυτών που δεν ήταν μέρος της κανονικής διατροφής τους αφού είχαν τραυματιστεί ή είχαν αρρωστήσει.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι παρακολουθώντας πώς οι χιμπατζήδες που είναι ο κοντινότερος συγγενής του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο αναζητούν βοήθεια από τη φύση όταν δεν είναι καλά θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών και λοιμώξεων. «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις ιατρικές γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε από την παρατήρηση άλλων ειδών στη φύση και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη διατήρησης αυτών των δασικών φαρμακείων για τις μελλοντικές γενιές. Για να μελετήσουμε την αυτοθεραπεία άγριων χιμπατζήδων έπρεπε να ενεργήσουμε σαν ντετέκτιβ συλλέγοντας διαφόρων ειδών αποδεικτικά στοιχεία» λέει η Δρ. Έλοντι Φρέιμαν από τη Σχολή Ανθρωπολογίας και Μουσειακής Εθνογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «PLOS ONE».

Η παρακολούθηση

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν 51 χιμπατζήδες στο Budongo Central Forest Reserve στην Ουγκάντα ​​για αρκετούς μήνες. Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν «ενδείξεις συμπεριφοράς» και να διαπιστωθεί εάν τα πρωτεύοντα θηλαστικά αυτοθεραπεύονταν σκόπιμα. Αναλύοντας τις εγγραφές βίντεο, η ομάδα βρήκε έναν τραυματισμένο αρσενικό χιμπατζή να τρώει τα φύλλα μιας φτέρης γνωστής ως Christella parasitica, η οποία αποδείχθηκε στο εργαστήριο ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φτέρη μπορεί να βοήθησε στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος . Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης έναν άλλο χιμπατζή με λοίμωξη από παράσιτο να τρώει τον φλοιό του δέντρου Scutia myrtina μια συμπεριφορά που δεν είχε ξαναδεί σε αυτήν την ομάδα.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι άλλα φυτικά εκχυλίσματα, όπως το νεκρό ξύλο από ένα δέντρο τροπικού δάσους που ονομάζεται Alstonia boonei καθώς ο φλοιός και η ρητίνη από το δέντρο μαόνι της Ανατολικής Αφρικής (Khaya anthotheca), έχουν ισχυρές ιδιότητες επούλωσης πληγών και καταπολέμησης λοιμώξεων. Η πλειοψηφία των δειγμάτων φυτών (88%) που αναλύθηκαν στο εργαστήριο είχαν αντιβιοτικές ιδιότητες και το 33% έδειξε αντιφλεγμονώδη οφέλη, είπαν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr