Skip to main content

Ο πιο «φανταχτερός» δεινόσαυρος ζούσε στη Μοντάνα

πηγή φωτό. (Fabrizio Lavezzi)

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος με εντυπωσιακή σύνθεση κεράτων

Περίπου πριν από 78 εκατομμύρια χρόνια σε μια υποτροπική παράκτια πεδιάδα της βόρειας Μοντάνα στις ΗΠΑ ζούσε ένας τετράποδος φυτοφάγος δεινόσαυρος που διέθετε περίτεχνα κέρατα.

Ο δεινόσαυρος που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «φανταχτερός» έλαβε την ονομασία Lokiceratops rangiformis, από την σκανδιναβική θεότητα Loki που έγινε ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια από την πολύ πετυχημένη σειρά εποχή «Βίκινγκς» αλλά και επειδή έγινε μέρος του κινηματογραφικού κόσμου της Marvel.

Μοναδικός

Ο δεινόσαυρος που παρουσιάζεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Peer J» θυμίζει ρινόκερο είχε μήκος περίπου 6,7 μέτρα, ζύγιζε περίπου 5,5 τόνους και χρησιμοποιούσε ένα μεγάλο ρινικό σύστημα που έμοιαζε με τεράστιο ράμφος για να περιηγηθεί σε χαμηλής ανάπτυξης βλάστηση, όπως φτέρες και άνθη φυτών. Ο Lokiceratops είχε δύο καμπυλωτά κέρατα μήκους 40 εκατοστών πάνω από τα μάτια του, μικρά κέρατα στα μάγουλά του και κοφτερές ακίδες κατά μήκος της εκτεταμένης «ασπίδας» του κεφαλιού του.

Σε αυτή την κατά πάσα πιθανότητα πορτοκαλί απόχρωσης ανατομική δομή ο δεινόσαυρος είχε τουλάχιστον 20 κέρατα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασύμμετρου ζεύγους καμπυλωτών κεράτων σε σχήμα λεπίδας, το καθένα μήκους περίπου δύο ποδιών 61 εκατοστών. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κέρατα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε δεινόσαυρο.

Αυτά τα κέρατα που μοιάζουν με λεπίδα θυμίζουν τα όπλα που χρησιμοποιούσε ο Loki. Το όνομα Lokiceratops rangiformis σημαίνει “το κερασφόρο πρόσωπο του Λόκι” και “σχηματισμένο σαν καριμπού”, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο δεινόσαυρος εμφανίζει κέρατα διαφορετικού μήκους σε κάθε πλευρά, όπως τα κέρατα των καριμπού. Ήταν ένα από τα πολυάριθμα είδη κερασφόρων δεινοσαύρων, που ονομάζονταν ceratopsians, που περιπλανιόταν στη δυτική Βόρεια Αμερική κατά την Κρητιδική περίοδο σε μια εποχή που μια μεγάλη εσωτερική θάλασσα χώριζε την ήπειρο στη μέση.

Naftemporiki.gr