Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

REUTERS/Benoit Tessier

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών από την υπερβολική ζέστη

Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ήδη οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι στο Παρίσι κάνουν λόγο για καύσωνες που θα χτυπήσουν την Γαλλία και την πρωτεύουσα της χώρας στη διάρκεια των αγώνων θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η υπερβολική ζέστη θα καταστήσει «αδύνατη» τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα μπορούσε να επιλεγεί μια λύση παρόμοια με αυτή που επέλεξε η FIFA η οποία διοργάνωσε το τελευταίο μουντιάλ στο Κατάρ στη διάρκεια του χειμώνα για να είναι οι θερμοκρασίες εκεί πιο ήπιες. Να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες δηλαδή κάποια άλλη εποχή του χρόνου πιθανώς άνοιξη ή φθινόπωρο όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συνθήκες εκείνη την περίοδο (π.χ κακοκαιρία) που να εμποδίσουν την διεξαγωγή πολλών αθλημάτων ή να καταστήσουν επικίνδυνο το περιβάλλον για τους αθλητές.

«Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό», δήλωσε ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης.

Τα ευρήματα

Μια ομάδα Ολυμπιονικών συνεργάστηκε με επιστήμονες του κλίματος και θερμοφυσιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ για να αξιολογήσουν την απειλή που μπορεί να θέσει η υπερθέρμανση των θερμοκρασιών για τους αθλητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η έντονη ζέστη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον ερχόμενο Ιούλιο-Αύγουστο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των αθλητών και, στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο αθλητή κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Μία από τις συστάσεις της μελέτης περιλαμβάνει την αλλαγή των παραδοσιακών χρονοδιαγραμμάτων των αγώνων, ώστε να διεξάγονται σε πιο δροσερούς μήνες ή ώρες της μέρας που η ζέστη είναι μικρότερη.

«Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θερμοκρασίες της Γης βρίσκονται σε μια τροχιά που θα το καταστήσει σχεδόν αδύνατο, αν όχι εντελώς αδύνατο. για να φιλοξενήσει τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία σημαίνει ότι το σώμα δυσκολεύεται να κρυώσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θερμικό στρες στο σώμα, ζάλη, εξάντληση και θερμοπληξία» δήλωσε η Κέιτλιν Τριντό ερευνήτρια στον ανεξάρτητο επιστημονικό οργανισμό Climate Central.

Naftemporiki.gr