Skip to main content

Αρχαιότερο από όσο πιστεύαμε το γλυκό νερό στη Γη, ξαναγράφεται η ιστορία της ζωής στον πλανήτη

Απαραίτητο για τη ζωή έκανε την εμφάνιση του πριν από τέσσερα δισ. έτη.

Σειρά μελετών και νέων ευρημάτων μεταβάλλει συνεχώς το παζλ της γεωατμοσφαιρικής εξέλιξης της Γης μετά την γέννηση της που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία συνέβη πριν από 4,54 δισ. έτη. Ένα από τα βασικά ζητούμενα της επιστημονικής έρευνας είναι το πότε δημιουργήθηκαν στη Γη οι συνθήκες που ευνοούσαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη.

Το νερό σε υγρή μορφή είναι δεδομένα ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την παρουσία της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε. Όμως οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της ζωής συνδέεται άμεσα με την παρουσία γλυκού η ύπαρξη του οποίου με την σειρά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία στεριάς.

Το πώς εμφανίσθηκε στη Γη το νερό αποτελεί ακόμη πεδίο επιστημονικής διερεύνησης και αντιπαράθεσης με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και πλήθος μελετών και ευρημάτων να υποδεικνύουν την έλευση του νερού στον πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες που έπεφταν μαζικά σε αυτόν στη βρεφική του ηλικία. Όμως υπάρχουν και θιασώτες της άποψης ότι το νερό της Γης αποτελεί προϊόν δικής της γεωατμοσφαιρικής διεργασίας.

Η ανακάλυψη

Ανεξάρτητα με την προέλευση του νερού η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι περίπου 500 εκατ. έτη μετά την γέννηση της Γης, δηλαδή πριν από τέσσερα δισ. έτη, ο πλανήτης ήταν ένας απόλυτα υδάτινος κόσμος καλυμμένος ολόκληρος από ένα παγκόσμιο ωκεανό. Μελετώντας αρχαίους κρυστάλλους ζιρκονίου που εντοπίσθηκαν στους Λόφους Τζακ στην Αυστραλία ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε γλυκό νερό στη Γη πριν από τέσσερα δισ. έτη άρα οι πρώτες ήπειροι ή έστω μεγάλες εκτάσεις στεριάς είχαν επίσης κάνει την εμφάνιση τους πριν από τέσσερα δισ. έτη ενώ η κρατούσα θεωρία όριζε την εμφάνιση τους πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη.

Αν η μελέτη αυτή αποδειχθεί ορθή όπως είναι ευνόητο αλλάζει και το πλαίσιο στην προσπάθεια εντοπισμού της εποχής που η Γη απέκτησε συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Naftemporiki.gr