Το όνομά του Agent Hospital, ένα ψηφιακό νοσοκομείο που χρησιμοποιεί γιατρούς και νοσηλευτές, «δημιουργημένους» από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο στον κόσμο που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο εγκαινιάστηκε στην Κίνα.
Το ψηφιακό νοσοκομείο δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tsinghua. Αν και το «προσωπικό» αυτού του νοσοκομείου είναι μόνο 14 γιατροί και 4 νοσηλευτές, οι ερευνητές λένε ότι το νοσοκομείο μπορεί να φροντίσει περίπου 3.000 ασθενείς την ημέρα και έως και 10.000 άτομα σε λίγες μέρες. Για ένα κανονικό νοσοκομείο θα χρειαζόταν έως και δύο χρόνια για να φροντίσει το προσωπικό τόσους πολλούς ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θεράποντες «εικονικοί» γιατροί είναι σε θέση να διαγνώσουν ασθένειες και να αναπτύξουν σχέδια θεραπείας με ακρίβεια 93,06%.
«Η ιδέα ενός νοσοκομείου με τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζονται από ψηφιακούς γιατρούς, έχει τεράστια σημασία τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για το ευρύ κοινό. Το νοσοκομείο AI στοχεύει να εκπαιδεύσει τους ψηφιακούς γιατρούς μέσω ενός προσομοιωμένου περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί αυτόνομα να εξελίσσεται και να βελτιώνει την ικανότητά του να θεραπεύει ασθένειες», γράφει η κινεζική εφημερίδα Global Times.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Agent Hospital, Λιου Γιανγκ τόνισε ότι αυτή η καινοτόμος μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στους πραγματικούς γιατρούς να θεραπεύουν εικονικούς ασθενείς, ενώ παράλληλα παρέχει στους φοιτητές ιατρικής καλύτερη εκπαίδευση.
Με την προσομοίωση διαφόρων ασθενών, οι φοιτητές ιατρικής μπορούν επίσης να προτείνουν με σιγουριά σχέδια θεραπείας χωρίς να διακινδυνεύσουν να βλάψουν πραγματικούς ασθενείς, τόνισε η Λιου.
«Ένα νοσοκομείο AI μπορεί να προσομοιώσει και να προβλέψει διάφορα ιατρικά σενάρια, όπως η εξάπλωση, η ανάπτυξη και ο έλεγχος μολυσματικών ασθενειών σε μια περιοχή», πρόσθεσε η επικεφαλής του Agent Hospital.